30 noiembrie 2021

Sorin Turturică, Muzeul Militar Naţional: 1918 este momentul astral al istoriei noastre

Florin Jipa

În 1918, românii au câştigat o ţară. Provinciile româneşti erau împărţite în mai multe regate şi imperii, dar românii au acţionat ca un popor unit, indiferent că făceau parte din Regatul României, Moldova, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana sau Maramureş.

Sursă foto: Mediafax

Pentru a scoate în evidenţă voinţa de unire a românilor, am discutat cu muzeograful Sorin Turturică de la Muzeul Militar Naţional:

Sorin Turturică:1918 este momentul astral al istoriei noastre, este culmea istoriei. În perioada modernă principalul obiectiv al românilor a fost acela de a forma un singur stat independent şi Unirea din 1918 nu este numai rezultatul participării armatei din Regatul României la Primului Război Mondial, cel puţin la fel de importantă este dorinţa românilor din afara regatului de a se uni cu ţara.

Avem începutul anului 1918, absolut dramatic, România se reducea la Moldova, între Carpaţi şi Prut. Nu ştiau nici regele, nici prim-ministrul care este viitorul. Apare o rază de speranţă pe 27 martie 1918, când, la Chişinău, Sfatul Ţării votează alipirea Republicii Moldoveneşti la Regatul României.

La finalul anului, când Puterile Centrale pierd războiul, armata română se remobilizează.

A fost un noroc că ne-am aflat în tabăra câştigătoare?

Sorin Turturică: A fost un noroc că românii s-au aflat în tabăra învingătoare, dar şi un calcul, la începutul războiului, că nu ar fi bine să fim într-o tabără sau în alta. La jumătatea războiului, prim-ministrul Ionel Brătianu şi Regele Ferdinand au luat decizia de a intra în tabăra care a recunoscut unitatea naţională. Dacă ar fi luptat alături de Austro-Ungaria ar fi avut această problemă.

Şi, de asemenea, tot în favoarea României a fost faptul că Austro-Ungaria s-a dezmembrat ca stat şi atunci românii din Autro-Ungaria au putut vota unirea cu România.

Pe 28 noiembrie, la Cernăuţi, s-a luat decizia ca Bucovina să se unească cu patria mamă, iar la 1 decembrie 1918 Adunarea Românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş a votat, prin cei 1228 de delegaţi, de asemenea, Unirea cu România.

Care este personalitatea care a făcut posibilă unirea?

Sorin Turturică: N-aş putea spune că este o singură personalitate, sunt importanţi şi suveranul României, Regele Ferdinand, soţia regelui, Regina Maria, prim-ministrul din 1914, Ionel Brătianu, militarii, de la generalii care au condus armatele, până la soldaţi, sunt şi ei importanţi. La fel de importanţi sunt şi românii din afara graniţelor.

Care au fost principalii aliaţi ai României?

Sorin Turturică: În 1916, la momentul intrării în război, România avea ca aliaţi principali în vest Franţa, Marea Britanie, Italia, în răsărit Rusia, iar din 1917 intră în tabăra Antantei Statele Unite. De fapt, Statele Unite au înclinat balanţa războiului prin diviziile proaspete şi puterea economică pe care le-au adus în Tabăra Antantei.

Dacă Brătianu ar trăi acum, ce le-ar spune românilor?

Sorin Turturică: Românilor de acum le-ar spune că românii din vremea lui au trăit vremuri mai grele şi s-au descurcat mai bine.