11 decembrie 2018

Sondaj: Majoritatea cetăţenilor francezi nu sunt convinşi de discursul preşedintelui Emmanuel Macron

Mihai Draghici

Aproape 60% dintre cetăţenii francezi nu au fost convinşi de preşedintele Emmanuel Macron, care a promis măsuri pentru depăşirea crizei sociale, arată un sondaj realizat de Institutul Odoxa la cererea cotidianului Le Figaro şi postului Franceinfo.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit sondajului, 59% dintre cetăţenii francezi nu au fost convinşi de preşedintele Emmanuel Macron, iar 40% s-au declarat favorabili abordării liderului de la Élysée.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a admis, luni seară, că există o stare de nemulţumire împărtăşită de numeroşi cetăţeni, dar a denunţat comportamentul "iresponsabil" al protestatarilor violenţi şi a decretat "starea de urgenţă economică şi socială", enumerând noi direcţii de reformare a statului.

"În primul rând, nu uit că există o stare de furie, de indignare. Această indignare probabil este împărtăşită de mulţi francezi. Dar această stare nu trebuie să se reducă la comportamente iresponsabile, pe care eu le denunţ", a declarat Emmanuel Macron, conform postului tv France Info. "Ştiu că i-am ofensat pe unii dintre voi prin declaraţiile mele. Dacă m-am luptat să reformez sistemul politic actual, am făcut acest lucru pentru că eu cred în ţara noastră şi o iubesc. Legitimitatea mea o am de la voi", a adăugat Macron. "Începând de astăzi, vreau să decretez starea de urgenţă economică şi socială", a afirmat preşedintele Franţei.

"Vrem o Franţă în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate", a subliniat Macron.

"Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare şi nu era corect", a continuat Emmanuel Macron, anunţând eliminarea contribuţiilor sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro. "Intenţionez să continuăm ambiţia de a transforma ţara noastră, aşa cum poporul a optat acum 18 luni. Sunt necesare măsuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizaţiilor de şomaj. Pentru a reuşi, trebuie să ne unim eforturile şi să abordăm împreună toate problemele: reprezentarea politică, o lege electorală mai corectă (...). Vreau să se pună problema unui echilibru în sistemul fiscal, vreau măsuri pentru contracararea încălzirii climei, idei de organizare a statului (...). Vreau să abordăm problema imigraţiei. Trebuie să o înfruntăm", a explicat Emmanuel Macron.

"Primarii vor reprezenta naţiunea în teritoriu. Mă voi întâlni cu toţi primarii pentru a construi noul contract al naţiunii. Vom relua cursul normal al vieţii, aşa cum s-a întâmplat după crize similare. Suntem într-un moment istoric. Prin dialog, respect şi implicare, vom reuşi", a încheiat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a făcut aceste declaraţii în contextul protestelor masive, marcate de violenţe, organizate de Mişcarea "Vestelor galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi degradarea nivelului de trai. Sute de mii de persoane au participat la manifestaţiile organizate la Paris şi în alte oraşe din Franţa. Autorităţile au anunţat luni seară că 4.523 de protestatari au fost reţinuţi începând din 17 noiembrie, iar 4.099 au fost plasaţi în arest preventiv.