19 decembrie 2018

Sondaj: Liderul Hamas l-ar învinge pe Mahmoud Abbas în cazul organizării unor alegeri prezidenţiale palestiniene

Mircea Olteanu

Ismail Haniyeh, liderul organizaţiei islamiste Hamas, un oponent al cooperării cu Israelul, l-ar învinge pe actualul preşedinte palestinian Mahmoud Abbas în cazul organizării de alegeri pentru conducerea Autorităţii Palestiniene, potrivit unui sondaj de opinie, citat de Times of Israel.

Sursă foto: Mediafax

Datele sondajului realizat de cercetătorul Khalil Shikaki indică o victorie clară a lui Haniyeh, care ar obţine 49% din voturi, în timp ce Abbas ar lua 42%.

Între facţiunea Fatah a lui Abbas şi organizaţia Hamas, care controlează Fâşia Gaza, există o rivalitate acerbă şi o deosebire profundă în ceea ce priveşte abordarea relaţiei cu Israelul. În timp ce Autoritatea Palestiniană, sub conducerea lui Abbas, cooperează activ cu forţele de securitate israeliene şi susţine protestele paşnice împotriva ocupaţiei israeliene, Hamas a luptat în trei războaie împotriva Israelului.

Ultimele alegeri palestiniene au fost organizate în anul 2006, iar de atunci au fost amânate în repetate rânduri.

Cercetătorul care a realizat sondajul consideră că popularitatea liderului Hamas are legătură cu recentele proteste violente anti-Israel din Fâşia Gaza, dar şi cu nemulţumirea palestinienilor faţă de politicile Administraţiei Abbas, în mod particular din cauza noii legislaţii privind securitatea socială.