14 aprilie 2025

Sondaj INSCOP: Trei din patru români sunt de acord cu creşterea cheltuielilor de apărare, pe fondul războiului din Ucraina

Andreea Soare

Războiul din Ucraina îi face pe români să realizeze importanţa unei apărări eficiente sau cel puţin asta reiese dintr-un sondaj realizat de INSCOP, având în vedere că trei din patru români sunt de acord cu creşterea cheltuielilor de apărare.

Sursă foto: MApN

Conform ultimului sondaj, ”Atitudinea populaţiei cu privire la patriotismul economic şi vulnerabilităţile regimului democratic”, realizat la comanda Confederaţiei Patronale Concordia, aproximativ trei sferturi dintre români cred că retragerea trupelor NATO din estul Europei ar afecta securitatea naţională a României. Aceeaşi pondere susţine creşterea semnificativă a cheltuielilor pentru Apărare pentru ca România să-şi apere suveranitatea în cazul unei agresiuni militare, se arată în comunicatul INSCOP Research, compania care a desfăşurat sondajul.

În acest context, Remus Ştefureac, director la INSCOP Research, a declarat că: „Trei din patru români (peste 75%) sunt de acord cu creşterea cheltuielilor pentru Apărare în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi a ameninţărilor fără precedent la adresa securităţii. Este cel mai mare sprijin acordat de români pentru creşterea cheltuielilor militare din ultimele decenii. De asemenea, perspectiva retragerii trupelor NATO din Estul Europei este privită de către 77% dintre români ca un risc major care ar afecta securitatea naţională a ţării. Din această perspectivă, devine evident că abordările pro-ruse din politica românească au parte de un sprijin minoritar, la fel ca şi mişcările politice care limitează capacitatea României de a se apăra militar în cazul în care ar fi atacată”.


„În contextul în care în ultima perioadă se discută tot mai mult că Europa să îşi reducă dependenţa militară faţă de SUA şi NATO prin creşterea cheltuielilor în domeniul Apărării, respondenţii au fost întrebaţi dacă ar fi de acord cu o asemenea perspectivă pentru ca România să-şi apere suveranitatea în cazul unei agresiuni militare. 76.2% susţin o asemenea creştere a cheltuielilor pentru Apărare, în timp ce 21.1% se opun, iar 2.7% nu ştiu sau nu răspund. De asemenea, 77.1% dintre români cred că retragerea trupelor NATO din estul Europei ar afecta securitatea naţională a României, în timp ce 20.3% împărtăşesc opinia contrarie şi 2.6% nu ştiu sau nu răspund”, se mai arată în comunicat.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research al comanda Confederaţiei Patronale Concordia. Datele au fost culese în perioada 13- 17 martie 2025.Metoda de cercetare: anchetă sociologică prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.