08 februarie 2022

Sondaj: 34,4% dintre moldoveni doresc unirea cu România | În cazul unui conflict Rusia-Ucraina, 43,1% dintre cetăţenii moldoveni cred că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră

Andreea Soare

Marţi este lansat „Barometrul Republica Moldova şi România în tumultul crizelor regionale” de către IDIS Viitorul şi ISPRI „Ion Brătianu”, în baza sondajului realizat de către CBS-AXA. Potrivit rezultatelor sondajului, 34,4% dintre moldoveni au răspuns că doresc unirea Moldovei cu România, acesta fiind cel mai mare procentaj înregistrat de când se măsoară dorinţa unirii dintre cele două ţări.

Sursă foto: Mediafax

Sondajul a fost realizat în Republica Moldova (cu excepţia regiunii din stânga Nistrului), pe un eşantion de 1134 persoane cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 25 ianuarie-5 februarie 2022.

Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, la un eventual referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, 49,6% dintre respondenţi ar vota „împotriva” unirii, 34,4% ar vota „pentru”, pe când 4,1% nu ar participa la un asemenea referendum, iar 10,2 % sunt încă indecişi. Este observată o creştere considerabilă în rândul celor care doresc unirea cu România, întrucât acesta este cel mai mare procentaj înregistrat din noiembrie 2010, de când se măsoară această predispoziţie în Republica Moldova.  „Din 1993 până în 2010, procentul celor care doreau unirea s-a menţinut constant, în jurul a 3%”, spune Vasile Cantarji, sociolog, CSB-AXA.

Întrebaţi dacă urmăresc activităţile politice din România, 47,3% au răspuns negativ, pe când 34,3% urmăresc „destul de puţin”, numai 14,8% răspunzând că urmăresc „destul de mult” ceea ce se întâmplă în politica românească, şi 2,9% „foarte mult”.

Încrederea moldovenilor în instituţiile din România începe cu sistemul de învăţământ (14,5%), urmat de Biserică (11,7%), DNA (8,1%), preşedinţie şi armată, ambele într-un procentaj de 6,5%, poliţie (6,2%), SRI (5,1%), administraţiile locale (5.0%),  guvern (4,2%) şi parlament (3,6%).

Totodată, personalitatea politică din România care se bucură de cea mai mare încredere din partea respondenţilor este Klaus Iohannis, cu 8,7%, pe ultimul loc aflându-se prim-ministrul Nicolae Ciucă, având doar 0,6%, fiind întrecut de George Simion, care se bucură de o încredere măsurată în procentaje de 1,7%.

Când vine vorba de partide politice, respondenţii par să aibă încredere în PNL (2,6%), apoi în AUR (1,7%) şi PMP (1,0%). Cu toate acestea, respondenţii au răspuns într-un procentaj mai mare că nu au cunoştinţe cu privire la aceste partide.

Relaţia România-Republica Moldova este privită favorabil de respondenţii acestui sondaj, 8,6% apreciind că sunt „foarte bune”, 39,3 % crezând că acestea sunt „destul de bune”, pe când 36,1% cred că sunt „nici rele, nici bune”, 4,8% că sunt „destul de rele” şi doar 2,3% susţinând că sunt „foarte rele”. Mai mult decât atât, din punctul de vedere al respondenţilor, relaţiile dintre România şi Republica Moldova ar trebui să evolueze spre cooperare intensificată, dar păstrarea independenţei RM ca stat european (32,6%), relaţii frăţeşti, dar echilibrate de orientare a RM şi spre alte ţări prietene (21,0%), relaţii pragmatice, în care fiecare dintre aceste state are grijă de proprii cetăţeni (15,8%), doar 15,6% dintre aceştia susţinând unirea cu România, însemnând integrarea deplină a RM în România sub o singură administraţie. 14,6% au ales „nu ştiu/ nu răspund”.

Cooperarea dintre cele două ţări ar trebui realizată în mod prioritar în domeniul comerţuui (38,9%), urmat de educaţie, învăţământ şi cercetare (36,9%) şi construcţii în intrastructură (16,9%). Apărarea, consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţă ocupă ultimele locuri, cu doar 3,9%. Cu toate acestea, respondenţii consideră că România este prima ţară care ajută cel mai mult Republica Moldova în prezent (33,2%), urmată fiind de UE (17,6) şi Rusia (15,3%). De altfel, Rusia este, potrivit acestora, ţara în care se vând cele mai multe produse exportate de RM (38,7%), urmată de România (17,2%) şi UE (5,1%).

Conflictul Rusia-Ucraina. Moldovenii vor să rămână „neutri”

Întrebaţi cât de probabil este un conflict real între Rusia şi Ucraina, respondenţii au răspuns „foarte probabil” (8,9%), „probabil” (29,0%), „puţin probabil (27,2%) sau „deloc probabil” (19,6%).

Totodată, 43,1% dintre aceştia cred că RM ar trebui să „rămână neutră în continuare”, 22,6% susţin încheierea unei alianţe militare cu Rusia, 12,5% unirea cu România şi 8,0% cred că Moldova ar trebui să intre în NATO.

În ciuda acestor procente, în cazul unui posibil conflict Moldova-Rusia, similar celui dintre Ucraina şi Rusia, moldovenii cred că România ar fi prima ţară care ar oferi ajutor militar Moldovei (19,9%), urmată de UE (11,6) şi NATO (10,4).