08 aprilie 2021

Soarta Afganistanului se decide săptămâna viitoare în Turcia. Ce vor părţile implicate

Florin Jipa

Săptămâna viitoare, cu începere din 12 sau 16 aprilie, va avea loc o Conferinţă condusă de ONU în Turcia referitoare la situaţţia din Afganistan. Conferinţa ar urma să dureze 10 zile şi ar fi ultima încercare de găsire a unei soluţii la războiul civil din această ţară şi la dislocarea forţelor internaţionale care durează de 20 de ani.

Sursă foto: MApN

Ce vor părţile implicate?

La finalul lunii aprilie, forţele internaţionale ar trebui să se retragă din Afganistan, conform unei înţelegeri făcute între SUA şi talibani pe 29 februarie 2020, la Doha, dar acest lucru este imposibil de realizat.

Statele Unite vor continuarea misiunii

Declaraţia a fost făcută chiar de secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, cu câteva zile în urmă, când a precizat că „retragerea este imposibilă în acest termen, în principal din cauza problemelor de logistică”. Acesta a adăugat că preşedintele Biden are nevoie de timp pentru „decizia corectă”.

Conform informaţiilor din tabăra talibană, SUA ar fi cerut o prelungire a misiunii cu trei până la şase luni, dar aceştia nu au dat încă un răspuns.

NATO vrea continuarea misiunii, dar nu a obţinut consensul membrilor

Alianţa Nord-Atlantică a precizat, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, că intenţionează să prelungească misiunea Resolute Support după 1 mai, dar la ultimele două reuniuni, cea a miniştrilor apărării din februarie şi cea a miniştrilor de externe din martie nu s-a ajuns la un consens şi nu a fost anunţată public o decizie.

Guvernul afgan vrea să rămâna la putere

De partea cealaltă, guvernul afgan doreşte să rămână în continuare la putere, iar ministrul de interne, Masoud Andarabi, chiar a declarat la finalul lunii martie că forţele de securitate pot face faţă unei ofensive a talibanilor dacă se retrag trupele internaţionale. Există o propunere a SUA pentru un guvern interimar, care să cuprindă şi talibani, dar nu s-a ajuns la nicio soluţie.

Talibanii condiţionează negocierile

La rândul lor, talibanii doresc retragerea forţelor internaţionale, ceea ce le-ar uşura ofensiva pentru cucerirea puterii. Aceştia au avut o întâlnire săptămâna trecută cu emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad. Conform surselor, ar fi dispuşi la o negociere pentru prelungirea mandatului militarilor străini cu câteva luni, dacă numele liderilor talibani vor fi scoase de pe lista ONU cu sancţiuni şi dacă vor fi eliberaţi cei 7.000 de prizonieri talibani.

România vrea şi ea...

În toată această confruntare militară şi diplomatică este prinsă şi România. Armata română are aproximativ 700 de militari din cei 9.500 străini cât mai sunt în Afganistan, majoritatea dislocaţi la Kandahar, unde păzesc Baza Aeriană. De asemenea, ţara noastră a fost prima care şi-a arătat, prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, pe 23 martie, după reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO, „angajamentul să continue eforturile de stabilizare a Afganistanului”.

Citeşte şi:

Afganistan, AMR 30 de zile

Capcana militarilor NATO din Afganistan