30 iulie 2019

SNMCMG-2 îşi continuă misiunea în Marea Neagră

Andreea Soare

Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), care are în compunere navele Vesuviu (Italia), aceasta fiind şi nava comandant a grupării, vânătorul de mine Enez (Turcia) şi Dragorul Maritim 29 Locotenent Dimitrie Nicolescu, şi-a continuat misiunea începută pe 11 iulie în Marea Neagră, arată un comunicat al Forţelor Navale Române.

Sursă foto: Forţele Navale Române

Activităţile militarilor s-au desfăşurat atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, acţionând în particular în zona sudică a Mării Negre. Antrenamentele, la care s-au alăturat şi alte nave turceşti, au constat în manevre şi evoluţii,  exerciţii de comunicaţii, realimentare pe mare, de vitalitate, de abandon a navei şi unul de tip Leadtrought (tranzitare unui canal dragat).

„În premieră, pentru un dragor maritim românesc, s-a executat un exerciţiu de tip Vertrep, ceea ce presupune transferul de documente şi materiale de la nava comandant la cea românească prin intermediul elicopterului ambarcat”, adaugă reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Marina Militară Română participă la exerciţiul organizat de partenerii bulgari cu două nave, Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” şi Fregata „Regele Ferdinand”, navă care se află sub comanda unei alte grupări navale NATO (SNMG-2), grupare ce operează în Marea Neagră în această lună.

Activităţile desfăşurate de navele militare româneşti în bazinul Mării Negre fac parte din Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării referitoare la întrebuinţarea forţelor Armatei României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019.