27 martie 2024

Slovenia intră cu un milion de euro în iniţiativa de livrare de muniţie Ucrainei

Andreea Soare

Ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, a spus jurnaliştilor de la Radio Prague International că Slovenia se va alătura iniţiativei Cehiei de livrare de muniţie Ucrainei.

Sursă foto: Mediafax

Iniţiativa a fost creată în februarie, când preşedintele ceh Petr Pavel a transmis că Praga a identificat 500.000 de lovituri de artilerie de 155 de mm şi 300.000 de lovituri de artilerie de 122 de mm, în afara Europei, care ar putea fi cumpărate şi trimise Ucrainei, dacă ar avea fondurile necesare.

Ulterior, pe 12 martie, prim-ministrul ceh Petr Fiala a transmis că iniţiativa a reuşit să asigure achiziţia a 300.000 de lovituri de artilerie şi a primit şi promisiuni pentru încă 200.000.

Slovenia va aloca un milion de euro acestei iniţiative şi se alătură altor peste 10 ţări care vor să ajute Ucraina, cu muniţie, să lupte împotriva ruşilor. Ultima ţară care s-a alăturat iniţiativei, înaintea Sloveniei, este Suedia, care a promis că va investi 30 de milioane de euro pentru achiziţia de muniţie pentru ucraineni.

În total, prin această iniţiativă, ar putea fi livrate 1,5 milioane de lovituri de artilerie, a mai spus ministrul ceh al afacerilor externe, însă a refuzat să vorbească despre perioada în care vor fi livrate. Consilierul său pe securitate a spus, însă, că este posibil ca primul lot de muniţie să ajungă în Ucraina în iunie.

Lipsa muniţiei a devenit o problemă existenţială pentru ucraineni, mai ales în ultimele luni, fapt care a dus chiar şi la pierderea oraşului Avdiivka, în februarie. UE, care promisese Ucrainei 1 milion de lovituri de artilerie până în martie 2024, a reuşit să trimită doar 500.000. De asemenea, la nivelul întregului continent european, se pune problema creşterii producţiei de muniţie atât pentru a umple golurile lăsate de livrarea către Ucraina a acesteia, cât şi pentru creşterea rezilienţei în faţa unui posibil conflict.