13 mai 2022

Slovenia a semnat contractul pentru achiziţionarea a 45 de transportoare blindate BOXER produse de compania germană Artec

Andreea Soare

Guvernul sloven aflat pe punctul de plecare de la putere a semnat un acord privind achiziţionarea a 45 de transportoare blindate BOXER produse de Artec, o decizie care va fi cel mai probabil contestată de noul guvern liberal care urmează să preia puterea în Slovenia, scrie euractiv.

Sursă foto: OCCAR

Acordul în valoare de 400 de milioane de euro semnat cu OCCAR acoperă achiziţionarea vehiculelor produse de compania germană Artec, pachetul de logistică şi costurile de dezvoltare. Primele vehicule ar trebui livrate la finalul anului viitor, iar lotul final în 2026. Vehiculele BOXER pentru Slovenia vor fi create pornind de la designul vehiculelor BOXER lituaniene (denumite VILKAS), având inclusiv o turelă remote de la Rafael. Programul BOXER al OCCAR are cinci state participante acum: Germania, Ţările de Jos, Lituania, Marea Britanie şi Slovenia.

De asemenea, Slovenia va rambursa costurile de dezvoltare de 7.2 milioane de euro Germaniei, Ţărilor de Jos, Lituaniei şi Marii Britanii, care au participat la programul OCCAR de la început.

Cu toate acestea, achiziţia acestor transportoare este disputată în Slovenia. Pe 11 mai, guvernul l-a autorizat pe ministrul apărării Matej Tonin să semneze contractul şi, la doar câteva ore distanţă, acesta se afla deja în Munchen, unde a semnat memorandumul de înţelegere cu OCCAR, care a semnat în numele Sloveniei acordul cu Artec. Rapiditatea cu care a fost semnat contractul a creat controverse. Deşi guvernul aflat la putere încă mai poate face achiziţii, noua coaliţie de guvernare care urmează să se instaleze a cerut în repetate rânduri guvernului curent să nu îi impună costurile acestor vehicule.

Sursă: OCCAR

Însă ministrul Tonin este deja cunoscut pentru obiectivele sale de a face Slovenia să aloce mai mulţi bani pentru apărare şi să atingă cei 2% din PIB pentru apărare, aşa cum cere NATO.

„Suntem în sfârşit unde trebuia să fim acum 15 ani. Slovenia va primi vehicule de top, care vor fi folosite pentru apărarea naţională şi apărarea colectivă în cadrul NATO”, a spus acesta, când a semnat acordul cu OCCAR.

Pe 12 mai, un parlamentar din cadrul noii coaliţii a declarat, însă, ca vor fi luate toate măsurile necesare pentru a revoca sau anula această achiziţie. Cu toate acestea, retragerea din acest contract ar presupune penalităţi destul de mari, după cum a declarat un oficial din ministerul sloven al apărării.