17 martie 2023

Slovacia trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, la o zi după ce a anuntat acelasi lucru si Polonia

Florin Jipa

Slovacia va trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, la o zi după ce a anuntat acelasi lucru si Polonia. Ambele ţări fac acest demers în nume propriu, fără a angaja NATO.

Sursă foto: Visegrad 24

Slovacia va trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri prim-ministrul Eduard Heger, devenind al doilea membru al NATO care a promis avionul după Polonia.

„Promisiunile trebuie respectate şi când preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot posibilul. Mă bucur că alţii fac acelaşi lucru”, a spus Heger pe Twitter .

Ajutorul militar este esenţial, a adăugat el, pentru a se asigura că Ucraina „se poate apăra şi apără” şi Europa de Rusia.

Polonia a anunţat deja că va transfera patru avioane de luptă MiG-29 în Ucraina în zilele următoare. Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că avioanele – din aproximativ o duzină pe care le-a moştenit din fosta Republică Democrată Germană – vor fi predate după ce vor fi întreţinute.

Casa Albă a declarat joi că decizia Poloniei de a trimite avioanele de luptă este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe preşedintele american Joe Biden să trimită avioane F-16.