11 mai 2024

Situaţie tensionată la ONU. Adunarea Generală a aprobat o rezoluţie prin care cere Consiliului de Securitate acordarea statutului de stat membru al ONU Palestinei

Andreea Soare

Adunarea Generală a ONU a votat, ieri seară, în favoarea unei rezoluţii prin care se solicită Consiliului de Securitate aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie. Rezoluţia a fost prezentată de Emiratele Arabe Unite şi a fost votată de 143 de state dintr-un total de 193. Israelul a criticat dur această rezoluţie, susţinând că instituţia a devenit irelevantă

Sursă foto: Captură ecran

Momentan, vorbim despre un vot simbolic, deoarece s-a votat doar cererea Adunării Generale de reconsiderare, de către Consiliul de Securitate, a calităţii de membru cu stat deplin a Palestinei.

Statele Unite ale Americii au anunţat, înainte de votare, că dacă rezoluţia va fi aprobată şi cererea de aderare va fi trimisă la Consiliul de Securitate, acestea îşi vor folosi dreptul de veto. Voturile au fost 143 în favoarea rezoluţiei, 25 de state s-au abţinut, printre care şi România, iar 9 state au fost împotrivă, printre acestea numărându-se şi SUA, Israel şi Ungaria.

Deşi această rezoluţie nu oferă statutul de membru cu drepturi depline Palestinei, îi aduce noi privilegii.

Palestina poate sta acum printre statele membre în ordine alfabetică şi poate trimite şi co-sponsoriza propuneri şi amendamente rezoluţiilor. Mai mult decât atât, Palestina poate face declaraţii şi poate explica voturi şi are dreptul de a răspunde în numele unui grup din cadrul ONU. Totodată, are posibilitatea de a cere ca unele propuneri să fie supuse votului şi ca anumite discuţii să fie introduse pe agenda provizorie a Adunării Generale a ONU.

Următorul pas pentru Palestina, în cadrul ONU, este cererea statutului de stat membru de la Consiliul de Securitate, însă, cel mai probabil, aceasta nu se va concretiza. În acest moment, aşadar, în ciuda votului de aseară, Palestina rămâne stat non-membru observator.