17 august 2019

Situaţie neclară a petrolierului din Gibraltar, în contextul în care o instanţă din SUA a emis un mandat pentru reţinerea navei

Mihai Draghici

Situaţia juridică a petrolierului suspectat că ar transporta petrol iranian este neclară, în contextul în care autorităţile din Gibraltar par să permită plecarea navei, dar o instanţă din Statele Unite a solicitat reţinerea acesteia.

Un tribunal federal din Washington D.C. a emis un mandat pentru reţinerea navei Grace 1, motivând că efectuează un transport ilegal în colaborare cu Gardienii Revoluţiei din Iran, relatează agenţia Reuters.

Însă mandatul este destinat aplicării de către "Serviciul şerifilor federali din SUA sau de alţi agenţi abilitaţi", notează BBC.

În acest context, nu este clar dacă autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic, vor aplica mandatul de reţinere.

Nava Grace 1 şi-a schimbat puţin poziţia vineri, dar încă este ancorată în largul Gibraltarului şi nu este clar dacă va putea pleca în curând. Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.