Sistemul Himars e la mare căutare. Compania Lockheed Martin a anunţat că a dublat producţia pe fondul cererii mari
Andreea SoareCompania Lockheed Martin Europa a anunţat pe o reţea de socializare că a dublat rata de producţie a sistemului HIMARS, ajungând să producă 96 de lansatoare pe an. Această creştere exponenţială a producţiei demonstrează că există cereri multe pe piaţa de armament, în special provocate de războiul din Ucraina, început în 2022, şi pe fondul temerii că Rusia ar putea lansa un atac asupra unui stat NATO, în viitor, scrie Army Recognition.

Sistemul HIMARS M142 s-a dovedit a fi extrem de eficient în războiul modern, câştigând apreciere în special datorită preciziei şi flexibilităţii sale operaţionale. Este un sistem lansat pe un şasiu pe roţi 6x6 care poate fi dislocat rapid şi, după tragere, repoziţionat cu aceeaşi rapiditate, făcându-l să fie o capabilitate cu rază lungă de acţiune extrem de eficientă. Platforma poate să lanseze şase rachete GMLRS sau o rachetă ATAMS, în viitor existând planuri să se treacă şi un sistem PrSM (Precision Strike Missile).
Atenţia asupra acestui sistem a crescut odată cu războiul din Ucraina. SUA şi aliaţii au oferit Kievului mai multe sisteme de acest tip, care s-au dovedit a fi esenţiale în contextul actual de război de peste graniţă. Ucrainenii îl folosesc pentru a ataca hub-urile logistice ruseşti, depozitele de muniţie şi centrele de comandă aflate, de multe ori, în spatele frontului inamicilor.
În acest context, după ce state precum România, Polonia, Estonia şi Australia au grăbit procesele de achiziţie a acestor sisteme (Polonia plănuieşte achiziţia a 100 de unităţi de acest tip), alte state, ca Letonia, Lituania şi Italia, au semnat contracte pentru achiziţia acestora, iar ţări precum Canada, Bulgaria şi Maroc sunt în discuţii cu producătorii.
În România, compania Lockheed Martin a stabilit un centru de mentenanţă pentru repararea şi modernizarea sistemelor vândute în Europa. Aerostar şi Lockheed Martin au inaugurat centrul de la Bacău în mai 2024.
