09 decembrie 2019

Sistemul AGM-114 Hellfire modificat a fost folosit pentru a doua oară în doar câteva zile

Andrei Vacaru

Un sistem de rachete AGM-114 Hellfire modificat a fost folosit pentru a doua oară în câteva zile în nord-vestul Siriei împotriva unui vehicul aparţinând unor islamişti, informează site-ul thedrive.com.

Sursă foto: Mediafax

Acest atac a avut loc în apropiere de oraşul sirian Afrin.

Sistemul ar fi fost utilizat şi la începutul lunii decembrie în Siria, tot în acelaşi scop, iar prima utilizare documentată a acestuia s-a produs în 2017 împotriva unui lider Al-Qaida în vestul acestei ţări.

Rachetele de acest tip sunt variante modificate ale sistemului AGM-114 Hellfire şi sunt cunoscute şi sub denumirea de AGM-114R9X. Diferenţa faţă de sistemul clasic este aceea că cele modificate nu conţin explozibil, ci lovesc ţinta cu mai multe lame, asemănătoare cu nişte săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariţiei unor victime colaterale în urma atacurilor.

Nu există în acest moment detalii despre cine ar fi fost islamiştii vizaţi de acest ultim atac, însă, potrivit unor informaţii, trei persoane ar fi fost ucise după ce racheta a lovit autoturismul în care se aflau acestea.

The Drive notează că, cel mai probabil, acest tip de armă este utilizat de către forţele armate americane.