05 decembrie 2020

Sistemele de rachete S-300 pe post de mesaj diplomatic

Florin Jipa

Rusia a trimis în această săptămână un mesaj clar Japoniei că nu va face concesii în disputa legată de statutul Insulelor Kurile, ocupate de armata roşie după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Sursă foto: T-Intelligence

În 2018, Rusia şi Japonia au început discuţii asupra statutului insulelor, fără a se face progrese însă. După demisia premierului Shinzo Abe, Rusia a luat decizia să transmită un mesaj viitoarei administraţii a Japoniei că Insulele Kurile nu vor face parte dintr-o viitoare negociere.

Districtul Militar Estic al armatei ruse a anunţat în urmă cu patru zile dislocarea unui sistem de rachete S-300VM4 SAM în Insulele Kurile, un arhipeleag în Pacific pe care japonezii îl numesc „teritoriile din nord”.

Diplomaţia japoneză a încercat de mai multe ori, dar fără succes, negocierea cu administraţia de la Kremlin statutul acestor insule, iar ultima mişcare, dislocarea sistemului de rachete pe aerodromul Burevestnik, din Insula Iturop, conform T-Intelligence, nu va ajuta procesul.

Mai mult, această mişcare va tensiona şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, mai ales că ruşii vor putea controla spaţiul aerian de deasupra Prefecturii Hokkaido, anunţă sursa citată anterior.

De altfel, Rusia a anunţat că plănuieşte să construiască o mare bază navală, care va constitui o viitoare flotă compusă, pe lângă nave de luptă, din aeronave şi sisteme de apărare de coastă anti-aeriene şi anti-navale.

Ultima mişcare arată, mai degrabă, că Insulele Kurile ar putea avea soarta altor teritorii ocupate de Rusia şi transformate în adevărate fortăreţe, precum Crimeea şi Kaliningrad, care au un puternic sistem militar de interdicţie aeriană şi navală.