09 iulie 2019

Sistemele antirachetă S-400, din Rusia, ar putea ajunge astăzi în Turcia

Bianca Pavaluca

Sistemele de apărare antirachetă S-400 achiziţionate din Rusia ar putea fi livrate Turciei în cursul zilei de marţi, conform mai multor surse guvernamentele citate de publicaţia Haberturk.

Sursă foto: Mediafax

Conform Haberturk, sistemele au fost încărcate luni seară în două aeronave cargo, care ar urma să le livreze în Turcia. O echipă de tehnicieni ruşi va supraveghea instalarea sistemelor în Turcia.

Achiziţionarea sistemelor ruseşti S-400 a dus la tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi Statele Unite, motiv pentru care Administraţia de la Washington a anunţat că va impune sancţiuni în momentul în care sistemele vor ajunge în Turcia.

De asemenea, Statele Unite au pornit un proces formal privind excluderea Turciei din programul F-35, oprind antrenarea piloţilor turci în Statele Unite.

Administraţia de la Washington a încercat să împiedice achiziţia sistemelor S-400, pe care le consideră necompatibile cu structura de apărare a NATO.

Sancţionarea Turciei şi excluderea din programul F-35 ar însemna cea mai gravă deteriorare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Turcia.