12 februarie 2024

Sistem nefuncţional în mai multe spitale după atacul cibernetic masiv

Laura Buciu

Sistemul este nefuncţional în mai multe spitale din ţară, fişierele şi bazele de date sunt criptate, după un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS, informează Ministerul Sănătăţii.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit MS, în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate.

Unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, ​Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga, ​Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, ​Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, ​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB), ​Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa, ​Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, ​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti, ​Institutul Clinic Fundeni, ​Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi), ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, ​Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, ​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic Colţea, ​Spitalul Municipal Medgidia, ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

„Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, transmite MS.

Situaţia este în dinamică, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii evaluând situaţia.