19 iulie 2021

„Sindromul Havana” face victime în rândul diplomaţilor americani din Viena

Andreea Soare

Autorităţile austriece investighează cazuri ale diplomaţilor americani din Viena care se confruntă cu simptome asemănătoare afecţiunilor cunoscute drept „sindromul Havana”, transmite CNN.

Sursă foto: Profimedia

„Tratăm aceste cazuri cu seriozitate şi, conform statutului nostru de ţară-gazdă, lucrăm cu autorităţile din SUA la o soluţie comună”, a declarat Ministerul Federal al Afacerilor Internaţionale şi Europene, duminică, citează CNN.

„Securitatea diplomaţilor din Austria şi a familiilor acestora este o prioritate pentru noi”, a mai transmis ministerul.

Departamentul american de Stat a transmis că investighează diverse incidente de sănătate inexplicabile în rândul diplomaţilor de la Ambasada SUA din Viena.

Victimele „sindromului Havana” au mai multe simptome şi senzaţii fizice precum vertigo, ameţeli, dureri de cap şi presiune la nivelul capului, câteodată însoţite de zgomote teribile. Unii diplomaţi au fost diagnosticaţi cu afecţiuni la nivelul creierului şi continuă să prezinte dureri de cap insuportabile şi alte probleme de sănătate la mai mulţi ani de la primele simptome.

De la apariţia primelor incidente, în 2016, în Cuba, agenţiile federale din SUA au tot încercat să afle cine sau ce cauzează aceste probleme de sănătate. Au mai fost înregistrate cazuri în Rusia, China şi în alte părţi ale lumii, iar în aprilie un comitet al Senatului a transmis că numărul cazurilor creşte.

În luna mai a acestui an, Pentagonul a transmis că pregăteşte un memoriu pentru toată armata şi personalul civil din forţele armate, cerându-le acestora să raporteze orice incidente de sănătate asemănătoare „sindromului Havana”.

Citeşte şi: Casa Albă investighează două cazuri similare „sindromului Havana”, petrecute pe teritoriul SUA