13 noiembrie 2020

Şi totuşi va fi paradă de Ziua Naţională

Florin Jipa

Comitetul Naţional pentru Situaţii de urgenţă (CNSU) a aprobat hotărârea de prelungire a stării de alertă cu 30 de zile, unde a prevăzut şi modul de desfăşurare a ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionalea României.

Sursă foto: MApN

Astfel, în piaţa Arcului de Triumf din municipiul Bucureşti, se poate organiza manifestaţii dedicate Zilei naţionale cu participarea a cel mult 400 de persoane, dar fără public.

În acelaşi timp, în municipiile reşedinţă de judeţ, pot participa cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului.

Autorităţile trebuie să impună respectarea următoarelor măsuri: purtarea măştilor de protecţie, dezinfectarea mâinilor, menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului.

Participanţii la evenimente vor fi trecuţi printr-un triaj observaţional, iar durata ceremoniei este de maximum o oră.

Pe 1 noiembrie, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că anul acesta Ziua Naţională se va sărbători cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, fără paradă militară, ca în anii trecuţi.

„Normal că vom sărbători Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară (...) Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă. Cu siguranţă, nemaifiind parada, nu va mai exista motiv ca oamenii să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli pe care le vom respecta cu stricteţe”, a spus Orban.

Cu toate acestea, la întrebarea unui jurnalist dacă poate fi organizată o paradă “online” fără participarea oamenilor, Orban a revenit şi a precizat că o decizie va fi luată în jurul datei de 14 noiembrie.

La parada din anul 2019, la Arcul de Triumf, au participat aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, cu peste 200 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Dintre aceştia, 500 de militari au venit din 21 de ţări aliate sau partenere. Manifestări la scară redusă s-au desfăşurat în majoritatea localităţilor reşedinţă de judeţ.