05 iunie 2019

SHIELD PROTECTOR 19.11

Andreea Soare

„Comandamentul Flotei conduce, în perioada 4-7 iunie, Exerciţiul „Shield Protector 19.11”, care se desfăşoară în apele teritoriale şi în apele internaţionale din bazinul vestic al Mării Negre”, arată un comunicat al Forţelor Navale Române.

Sursă foto: Forţele Navale Române

„Pe mare, nava purtătoare de rachete „Pescăruşul” şi fregata „Regina Maria” execută trageri cu sistemele de artilerie de la bord, două elicoptere Puma Naval asigură secvenţele de luptă aeriană şi pun în aplicare procedurile de căutare şi de localizare a unui submarin inamic prin lansarea geamandurilor radiohidroacustice (GRHA), iar de la ţărm dispozitivele mobile de lansare din compunerea Divizionului 508 Rachete de Coastă asigură atacul cu rachete sol-navă”, transmit Forţele Navale Române.

Pe scurt, acesta este scenariul fictiv al Exerciţiului „Shield Protector 19.11”, la care mai participă şi structuri din subordinea Bazei Logistice Navale „Pontica”, Brigăzii 243 Radioelectronică şi Observare, Direcţiei Hidrografice Maritime şi a Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică. Navele şi ambarcaţiunile, care se îndreaptă spre raionul interzis pentru navigaţie, în perioada 4-7 iunie, sunt avertizate prin intermediul mijloacelor de comunicaţie, în limbile Engleză şi Rusă, pentru a evita zona în care se desfăşoară misiunile de foc.

Pentru familiarizarea cu problematica de Marină, 100 de elevi de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” au fost ambarcaţi marţi, 4 iunie, la bordul fregatei „Regina Maria”, pentru a asista la activităţile executate, pe mare, de echipaj.