02 mai 2018

Seulul vrea ca trupele SUA să rămână în regiune, în pofida unui eventual tratat cu Phenianul

Teodora Marinescu

Coreea de Sud a anuţat miercuri că problema privind staţionarea trupelor americane pe teritoriul său nu depinde de niciun viitor tratat pe care îl va semna cu Coreea de Nord, informează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Trupele americane din Coreea de Sud reprezintă o problemă ce priveşte alianţa între Statele Unite şi noi. Nu are nicio legătură cu semnarea tratatelor de pace", a declarat Kim Eui-kyeom, un purtător de cuvânt al preşedintelui Moon Jae-in.

Consilierul prezidenţial Moon Chung-in consideră că prezenţa trupelor SUA pe teritoriul coreean este greu de justificat, în cazul în care cele două Corei vor semna un tratat de pace.

Cu toate acestea, Seulul consideră că trupele trebuie să rămână în Coreea de Sud deoarece joacă un rol important de mediatar în contextul conflictelor militare, precum cele din China şi Japonia.

Statele Unite deţin aproximativ 28.500 de militari în Coreea de Sud încă din perioada războiului coreean, încheiat în anul 1953.

Săptămână trecută, Phenianul a anunţat că suspendă testele atomice şi cu rachete balistice intercontinentale, precizând că va desfiinţa singurul poligon de teste nucleare din Coreea de Nord, aflat la Punggye-ri.