27 mai 2018

Seul:Kim Jong-Un şi-a reafirmat angajamentul privind denuclearizarea Peninsulei Coreea

Mircea Olteanu

Kim Jong-Un, liderul regimului de la Phenian, şi-a reafirmat angajamentul privind denuclearizarea "completă" a Peninsulei Coreea, a declarat preşedintele sud-coreean Moon Jae-In, după întrevederea surpriză de sâmbătă cu liderul nord-coreean, relatează agenţia de Reuters.

"Liderul Kim şi cu mine am convenit că summitul din 12 iunie ar trebui să aibă loc cu succes, şi că misiunea noastră privind denuclearizarea Peninsulei Coreea şi un regim de pace perpetuă nu ar trebui să fie oprită", a declarat Moon.

Deşi a reiterat că liderul nord-coreean susţine denuclearizarea Coreei, Moon a admis că Phenianul şi Washingtonul ar putea să aibă aşteptări diferite în ceea ce priveşte acest subiect şi a îndemnat ambele părţi să discute pentru a-şi rezolva diferenţele.

Administraţia Donald Trump a cerut regimului de la Phenian să renunţe în mod complet şi ireversibil la programul de înarmare nucelară, însă oficialii americani sunt sceptici că liderul nord-coreean va renunţa în totalitate la arsenalul său atomic. Totodată, Moon a declarat că Phenianul nu este convins că poate avea încredere în garanţiile de securitate venite din partea Washingtonului.

Kim Jong-Un şi Moon Jae-In s-au întâlnit sâmbătă la Panmunjom, aceasta fiind a doua întâlnire între liderii celor două Corei în ultima lună.