29 aprilie 2018

Seul: Coreea de Nord s-a angajat să închidă poligonul său de teste atomice în luna mai

Mircea Olteanu

Coreea de Nord s-a angajat să închidă singurul poligon de teste atomice din ţară, aflat la Punggye-ri, în luna mai, Phenianul urmând să invite experţi şi jurnalişti internaţionali, inclusiv din SUA, care să observe procesul de denuclearizare, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit Preşedinţiei de la Seul.

Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, sediul Preşedinţiei sud-coreene, a declarat că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, a făcut aceste declaraţii în cursul întrevederii de vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-In.

"Deşi în mod inerent manifest rezistenţă faţă de America, oamenii vor vedea că nu sunt genul de persoană care lansează atacuri nucleare în Coreea de Sud, Pacific sau America", a afirmat Kim, potrivit lui oficialului de la Seul, relatează agenţia Yonhap.

"Unii spun că închidem instalaţii care nu sunt funcţionale, dar veţi vedea că avem alte două tunele care sunt mai mari decât cele existente şi care sunt într-o stare bună", a explicat Kim, făcând probabil referire la informaţiile potrivit cărora poligonul subteran de teste atomice de la Punggye-ri s-ar fi prăbuşit în urma ultimului test nuclear.

Liderul de la Phenian a mai afirmat că nu va repeta "istoria dureroasă a Războiului coreean", adăugând că sunt necesare măsuri concerte pentru a opri riscul producerii unor confruntări militare accidentale.

Kim s-a angajat şi să revină la fusul orar al Seulului, în condiţiile în care în acest moment între cele două Coreei există o diferenţă de 30 de minute.