27 august 2018

Seul afirmă că anularea vizitei lui Pompeo la Phenian va afecta deschiderea biroului de legătură

Teodora Marinescu

Seulul a avertizat luni că anularea bruscă a vizitei secretarului de Stat american Mike Pompeo în Coreea de Nord va avea "impact" asupra unui birou de legătură între cele două Corei, care este planificat să se deschidă luna aceasta, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut lui Mike Pompeo, să anuleze vizita în Coreea de Nord din cauza lipsei de progrese în problema denuclearizării.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Coreei de Nord, Kim Eui-kyeom, a afirmat sâmbătă că anularea vizitei "nu poate să nu aibă efect" asupra deschiderii biroului de legătură.

Biroul de legătură a fost construit în Coreea de Nord, în apropierea graniţei, ca parte a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in de a îmbunătăţi relaţiile între Seul şi Phenian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean pentru Unificare a reiterat că materialele puse la dispoziţie biroului de legătură vor fi folosite doar în operarea aceastea şi nu aduc niciun beneficiu economic Phenianului.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că cele două Corei continuă să discute despre probleme privind data deschiderii acestuia.