13 octombrie 2018

Serviciul de informaţii turc are dovezi care demonstrează uciderea unui jurnalist saudit- BBC

Bianca Pavaluca

Autorităţile din Turcia au înregistrări video şi audio care surprind momentul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, au declarat surse apropiate investigaţiei pentru BBC.

Sursă foto: Mediafax

Conform informaţiilor primite de BBC, Serviciul de Informaţii turc are „dovezi documentate” ale crimei. Autorităţile din Arabia Saudită neagă acuzaţiile, susţinând că jurnalistul a părăsit clădirea.

Dispariţia jurnalistului a declanşat o criză la nivel global şi a pus la îndoială încrederea multor state în Arabia Saudită.

Înregistrarea, primită şi de către publicaţia Washington Post, surprinde momentul în care jurnalistul este bătut şi ucis.

„Se poate auzi vocea lui şi vocea mai multor bărbaţi care vorbesc în arabă. Se poate auzi cum este interogat, bătut şi apoi ucis”, a declarat o sursă pentru Washington Post, publicaţie pentru care scria jurnalistul saudit.

Jamal Khashoggi a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-şi depune documentele de căsătorie şi nu a mai ieşit.

Autorităţile din Turcia connsideră că jurnalistul, critic dur al politicilor saudite, a fost ucis în interiorul clădirii, acuzaţii respinse de oficialii din Riad.

Oficialii turci au anunţat că au acceptat propunerea autorităţilor din Arabia Saudită de a investiga împreună moartea jurnalistului.