14 august 2019

Serghei Lavrov face apel la detensionarea relaţiei dintre Pakistan şi India

Andrei Vacaru

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la detensionarea relaţiei dintre Pakistan şi India în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său pakistanez, Shah Mehmood Qureshi, a informat miercuri Ministerul rus de Externe prin intermediul unui comunicat, citat de agenţia TASS.

„Cele două părţi au discutat despre situaţia din Asia de Sud pe fondul deteriorării relaţiei dintre Pakistan şi India în urma deciziei autorităţilor de la New Delhi de a modifica statutul legal al statului Jammu şi Kashmir”, se arată în comunicat.

„Partea rusă a subliniat nevoia de a detensiona situaţia şi faptul că nu există nicio alternativă în afara mijloacelor diplomatice pentru normalizarea relaţiilor dintre Pakistan şi India”, a mai arătat Ministerul, care a adăugat că reprezentanţii Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite împărtăşesc această idee.

Guvernul federal al Indiei a anunţat revocarea articolului 370 privind statutul special constituţional al regiunii Kashmir şi a informat că plănuieşte restructurarea teritoriul disputat.

Articolul 370 permitea regiunii Kashmir să aibă propria sa constituţie, un steag separat şi autonomie în aproape toate domeniile, cu excepţia afacerilor externe, apărării şi comunicaţiilor.