29 august 2018

Serghei Lavrov a declarat că Rusia discută constant cu Statele Unite privind problema din Siria

Bianca Pavaluca

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Statele Unite şi Rusia discută constant despre problema din regiunea Idlib din Siria, controlată momentan de rebeli, relatează Reuters.

De asemenea, Rusia este în contact şi cu autorităţile din Turcia şi Iran atât pentru rezolvarea problemei din Idlib, cât şi pentru cea din regiunea Afrin. Administraţia de la Moscova comunică şi cu Guvernul sirian şi cu opoziţia.

Implicarea Rusiei în conflictul din Siria este în continuă creştere. Autorităţile ruse au trimis mai multe fregate militare în Marea Mediterană prin Strâmtoarea Bosfor, fiind cea mai mare desfăşurare de forţe navale de la intrarea Rusiei în conflictul din Siria în anul 2015.

Reintroducerea forţelor navale susţine ipoteza conform căreia preşedintele sirian Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, doreşte să atace regiunea Idlib din nordul Siriei, ultima enclavă importantă controlată de rebeli.

Rusia a acuzat Statele Unite că îşi consolidează poziţiile militare din Orientul Mijlociu în vederea unui posibil atac al forţelor guvernamentale din Siria.