06 august 2018

Serbia critică Israelul pentru participarea la o ceremonie militară în Croaţia

Marinela Sarbu

Serbia a criticat luni Israelul deoarece aeronave de luptă şi reprezentanţi militari israelieni au luat parte în Croaţia la o ceremonie care marchează victoria ofensivei militare croate asupra teritoriilor deţinute de rebelii sârbi în războaiele din fosta Iugoslavie, informează Associated Press.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a declarat pentru un post de televiziune din Serbia că ”este trist dacă drapelul israelian a fost arborat ieri la o ceremonie de sărbătorire a acelui act criminal”, adăugând că ”suntem foarte dezamăgiţi”.

El a mai spus că este ” imoral” ca Israelul să participe la o astfel de comemorare când zeci de mii de evrei, precum şi sârbi sau romi, au fost exterminaţi în lagărele naziste din Croaţia din cel de-Al Doilea Râzboi Mondial.

Serbia consideră că Israelul este un aliat apropiat al Serbiei, cu o istorie comună, popoarele lor având de suferit în timpul războiului.

Trei aeronave de luptă F-16 aparţinând forţelor aeriene israeliene au participat la o paradă în timpul ceremoniei de duminică care a marcat aniversarea operaţiunii militare prin care Croaţia a preluat controlul asupra teritoriilor croate controlate de rebelii sârbi în timpul războiului din !991-1995. Oficialii sârbi au comparat atacul cunoscut sub denumirea de Operation Furtuna cu practicile Gernamiei Naziste.

Într-un comunicat emis de ambasada Israelului la Belgrad se arată că participarea aeronavelor israeliene are legătură ”doar”cu solicitarea achiziţionării de către Croaţia a 12 avioane F-16 din Israel.

”Acest lucru nu are implicaţii politice sau legătură cu relaţiile istorice dintre Serbia şi Croaţia. Relaţia de prietenie care există între Serbia şi Israel nu va fi niciodată periclitată în niciun fel ”, se mai arată în comunicat.