16 iulie 2019

Serbia achiziţionează sisteme antiaeriene Mistral

Mihai Draghici

Grupul MBDA a semnat cu Ministerul sârb al Apărării, în timpul vizitei la Belgrad a preşedintelui francez Emmanuel Macron, un contract privind livrarea unor sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Mistral 3.

Sursă foto: Mediafax

Serbia devine al 32-lea stat client pentru Mistral şi a zecea ţară invitată să se alăture clubului utilizatorilor de sisteme Mistral.

Contractul vizează achiziţia rachetelor Mistral, a lansatoarelor pentru trupele terestre, a altor echipamente aferente acestui sistem, precum şi oferirea de asistenţă tehnică şi materială pentru integrarea rachetelor Mistral pe vehicule PASARS ale Forţelor Armate Sârbe.

Prezent la semnarea contractului, Eric Beranger, directorul general MBDA, a declarat: "Suntem mândri că acest contract depăşeşte cu mult nivelul unei simple achiziţii. Serbia este
invitată să devină membru al clubului utilizatorilor de sisteme Mistral şi devine un nou partener pentru MBDA. Mai presus de orice, acest contract este primul pas important al unei cooperări pe care o vom dezvolta cu Serbia, o ţară ale cărei obiective de securitate sunt similare cu ale Franţei şi Uniunii Europene".