MAS Raport SpecialBalcanii de Vest

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

10 aprilie 2022 - Rapoarte speciale - Balcanii de Vest

Serbia a primit sistemul chinezesc de rachete anti-aeriene HQ-22

Florin Jipa

Şase aeronave de transport chinezeşti Y-20A au aterizat, sâmbătă, pe aeroportul internaţional Nikola Tesla din Belgrad, capitala Serbiei, conform mai multor publicaţii care urmăresc zborurile deasupra Europei.

Sursă foto: Twitter

Publicaţia The Drive consideră că aeronavele militare de transport ale Armatei Chineze ar fi transportat cel puţin un sistem anti-aerian, cu bătaie medie şi mare, HQ-22, pentru armata sârbă. 

Statele Unite au avertizat Serbia, în 2020, să nu achiziţioneze sisteme de rachete chinezeşti, conform Washington Post, dar administraţia din Belgrad nu este prima dată când nu ia în considerare mesajele din vest şi cumpără tehnică militară din Rusia şi China.

Un sistem HQ-22 se compune dintr-un radar, trei instalaţii de lansare, fiecare cu patru tuburi pentru rachete, un punct de comandă şi maşini logistice. Rachetele au o rază de acţiune de 170 de km şi pot lovi o ţintă până la 27 de km altitudine.

Astfel, HQ-22 este mai puţin performant decât sistemele PATRIOT din SUA sau S-300 din Rusia, dar ar fi mult mai ieftin, conform sursei citate. Un alt semn de întrebare asupra acestor sisteme vine de la faptul că sunt în dotare doar din anul 2017 şi nu au fost testate într-un conflict.

Până la acest moment, Belgradul nu a confirmat, dar se ştia din 2020 despre contractul de achiziţie a trei sisteme de rachete HQ-22 de către armata serbiei.

Serbia a mai cumpărat şase drone de luptă chinezeşti CH-92A, dar şi tehnică rusească precum elicopterele de atac Mi-35, aeronave MiG-29, dar şi sistemul de apărare anti-aeriană cu rază mică de acţiune Pantsir.

Belgradul şi-a arătat intenţia de a dera la UE, dar nu şi la NATO, preşedintele Aleksandar Vučić susţinând neutralitatea ţării.