25 ianuarie 2019

Senatul SUA a respins două proiecte care ar fi putut debloca activitatea guvernamentală

Mircea Olteanu

Senatul american a respins două proiecte proiecte legislative ce ar fi permis deblocarea activităţii a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite, astfel că impasul bugetar, care durează deja de peste o lună, va continua, informează agenţia Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Un proiect legislativ, propus de republicani, ofertă catalogată drept de compromis de preşedintele Donald Trump, includea măsuri de protecţie pentru anumiţi imigranţi şi alocarea de 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Democraţii au respins această ofertă, afirmând că măsurile de protecţie sunt insuficiente şi refuză să finanţeze construirea zidului.

La rândul lor, democraţii au propus un proiect legislativ ce ar fi permis deblocarea temporară a activităţii unor agenţii guvernamentale, până pe data de 8 februarie, astfel încât cele două partide să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a găsi soluţii pentru depăşirea impasului.

Pentru a fi aprobate, proiectele trebuiau să adune minimum 60 de voturi, însă proiectul republican a primit 50 de voturi pentru şi 47 împotriva, în timp ce 52 de senatori au votat pentru proiectul democrat, iar 44 împotriva.

După respingerea proiectelor, Trump a declarat că liderii celor două partide continuă negocierile pentru a găsi o soluţie de depăşire a crizei.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite sunt blocate de patru săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite sunt afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.