31 decembrie 2018

Senatorul republican Lindsey Graham: Donald Trump probabil va reduce ritmul retragerii trupelor americane din Siria

Mihai Draghici

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va reevalua situaţia din Siria şi probabil va încetini ritmul retragerii trupelor americane din această ţară, a declarat senatorul republican Lindsey Graham, preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA, după întâlnirea cu liderul de la Casa Albă.

Sursă foto: Mediafax

"După discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele şi cu generalul Joseph Dunford (şeful Statului Major -n.red.), mă simt bine mai mult ca niciodată în privinţa direcţiei în care mergem. Cred că încetinim lucrurile într-un ritm inteligent", a declarat senatorul Lindsey Graham, citat de CNN.

"Obiectivul a fost permanent acelaşi: să ne putem retrage din Siria şi să ne asigurăm că reţeaua teroristă Stat Islamic nu mai revine. Cred că acum suntem într-o situaţie de pauză, reevaluăm care este cea mai bună modalitate de a atinge obiectivul preşedintelui de a-i face pe alţii să contribuie mai mult", a subliniat senatorul Lindsey Graham, unul dintre liderii Partidului Republican din SUA.

"Preşedintele nu a revenit asupra deciziei" de retragere a trupelor. "Pauza are rolul evaluării condiţiilor de pe teren", a explicat Graham.

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat recent ţările aliate care profită de Statele Unite în materie de securitate şi în relaţiile comerciale, afirmând că va rezolva această problemă, pe fondul criticilor privind decizia retragerii trupelor din Siria. "Pentru acei senatori care cred că mie nu îmi place sau nu apreciez să fim aliaţi cu alte ţări, ei greşesc, eu apreciez acest lucru. Însă nu îmi place când aceste ţări profită de prietenia cu Statele Unite, atât din punctul de vedere al protecţiei militare, cât şi la nivel comercial", a afirmat Donald Trump săptămâna trecută. "Noi subvenţionăm armatele multor ţări foarte bogate din lume, în timp ce aceleaşi ţări profită total de pe urma Statelor Unite şi a contribuabililor americani la nivel comercial. Generalul Mattis nu a considerat acest lucru o problemă. Eu cred că este şi o remediez!", a adăugat Donald Trump. Ulterior, liderul de la Casa Albă a transmis că "Arabia Saudită a acceptat acum să aloce, în locul Statelor Unite, fondurile necesare pentru reconstruirea Siriei".

Donald Trump critică frecvent aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO deoarece nu alocă fonduri suficiente pentru securitatea comună. Germania şi Franţa au refuzat să suplimenteze rapid bugetele militare până la nivelul solicitat de Donald Trump.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali citaţi de agenţia Associated Press. Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul Turc i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezenţă militară americană în Siria a fost învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. "De ce mai sunteţi acolo?", l-ar fi întrebat Erdogan pe liderul de la Casa Albă. "Discuţiile la Washington au fost ferme. Toată lumea l-a îndemnat pe Donald Trump să respingă propunerile Turciei", a explicat un alt oficial. Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroşi politicieni din Statele Unite, dar şi de ţări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia.

Senatorul republican Lindsey Graham a cerut organizarea unor audieri în Congresul Statelor Unite pe tema deciziei preşedintelui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria şi de reducere a prezenţei militare în Afganistan. "Este absolut necesar ca în Congres să fie organizate audieri privind decizia de retragere a trupelor din Siria şi posibil din Afganistan, pentru a înţelege implicaţiile asupra siguranţei naţionale. Mai ales acum, trebuie să auzim din partea Pentagonului care este probabilitatea relansării reţelei teroriste Stat Islamic şi care este situaţia aliaţilor kurzi din Siria", declara Lindsey Graham. Preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA a catalogat drept "ştiri false" afirmaţiile lui Donald Trump că organizaţia teroristă Stat Islamic a fost învinsă. "Pentru cei care afirmă că reţeaua teroristă Stat islamic a fost învinsă în Siria, aceasta este o declaraţie imprecisă. Au fost afectaţi, au pierdut teren. Îi acord preşedintelui tot creditul din lume pentru schimbarea politicilor faţă de combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic, dar nu cred ideea că teroriştii au fost învinşi. (...) A afirma că au fost învinşi este o exagerare, sunt ştiri false", a spus Graham. Senatorul republican a avertizat că retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea prezenţei militare în Afganistan ar putea "deschide drumul spre noi atentate precum cele din 11 septembrie 2011".

În replică, Donald Trump a declarat: "Mi-a greu să cred că Lindsey Graham s-ar opune salvării vieţilor militarilor şi economisirii a miliarde de dolari. De ce să luptăm noi pentru inamicul nostru Siria prin menţinerea trupelor şi omorârea membrilor Stat Islamic pentru ei, pentru Rusia, Iran şi pentru alţii? A venit vremea să ne concentrăm pe ţara noastră şi să aducem tinerii înapoi acasă!".