15 iulie 2019

Semnatarele europene ale Acordului atomic cu Iranul se declară preocupate de escaladarea tensiunilor în zona Golfului Persic

Mircea Olteanu

Franţa, Marea Britanie şi Germania s-au declarat duminică preocupate de escaladarea tensiunilor în regiunea Golfului Persic, avertizând că există riscul ca Acordul atomic cu Iranul să se năruiască, informează cotidianul The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

"Riscurile sunt de aşa natură încât este necesar ca toate părţile implicate să ia o pauză şi să ia în considerarea consecinţele posibile ale acţiunilor lor", se afirmă într-un comunicat comun al celor trei puteri europene.

"Credem că a venit timpul să acţionăm în mod responsabil şi să căutăm căi pentru a stopa escaladarea tensiunilor şi pentru a relua dialogul", potrivit comunicatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. În replică, regimul de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.