09 iulie 2019

Şeful Statului Major al Armatei iraniene: Sechestrarea petrolierului nu va rămâne fără răspuns

Andrei Vacaru

Şeful Statului Major al Armatei iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a declarat marţi că sechestrarea petrolierului iranian în Gibraltar de către autorităţile britanice „nu va rămâne fără răspuns”, potrivit agenţiei Tasnim, citată de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Capturarea petrolierului iranian pe baza unor scuze inventate (...) nu va rămâne fără răspuns, iar atunci când va fi cazul Teheranul va răspunde în mod adecvat”, a declarat Bagheri.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran a anunţat vineri că ar putea sechestra o navă britanică în cazul în care petrolierul nu este eliberat.

Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.