15 aprilie 2025

Şeful SIE din Rusia, Serghei Narîşkin, avertisment pentru statele aliate: Primii care ar suferi într-un conflict NATO-Uniunea Statală Belarus şi Rusia ar fi Polonia şi statele baltice

Andreea Soare

Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Rusiei, a transmis azi, într-un interviu pentru presa rusă, că atât Polonia, cât şi statele baltice sunt din ce în ce mai „agresive” la nivel discursiv deşi primele care ar fi afectate într-un posibil conflict NATO- Rusia/Belarus ar fi chiar acestea.

Sursă foto: Hepta

Serghei Narîşkin a declarat că: „Ei (polonezii şi cei din statele baltice) ar trebui să înţeleagă - dar până acum nu înţeleg - că în cazul unei agresiuni din partea Alianţei Nord-Atlantice împotriva Uniunii Statale, cu siguranţă se vor produce pagube întregului bloc NATO, dar într-o măsură mai mare primii care vor suferi vor fi purtătorii unor astfel de idei în cercurile politice ale Poloniei şi ale ţărilor baltice", a spus şeful spionajului rus.

El a atras atenţia asupra faptului că Polonia şi statele baltice „se remarcă printr-o agresivitate ridicată, cel puţin în cuvinte, că agită în mod constant armele, iar Polonia a mers atât de departe încât şi-a anunţat planurile de a instala aproximativ 2 milioane de mine antitanc de-a lungul graniţelor cu Belarus şi regiunea Kaliningrad a Federaţiei Ruse”.

„Este trist”, a rezumat Narîşkin, care a continuat: „Pur şi simplu nu pot înţelege că intensificarea activităţii militare la graniţele Rusiei şi Belarusului a devenit unul dintre factorii, unul dintre motivele actualei crize mari, acute şi foarte periculoase de pe continentul european”.

Declaraţiile acestuia indică faptul că şi în relaţia Rusia-Occident şi, mai ales, în relaţia Rusia-Ucraina, Moscova încă susţine retorica potrivit căreia Occidentul este o ameninţare în creştere la adresa teritoriului rusesc, acesta fiind, de altfel, unul dintre pretinsele motive pentru care ruşii au invadat Ucraina. Şi în raport cu negocierile de pace pentru Ucraina Moscova pretinde micşorarea armatei ucrainene şi dezarmarea acesteia, tocmai pentru că se „simte ameninţată”.

Ce spune Serghei Narîşkin este cu atât mai important cu cât unele agenţii de informaţii din statele occidentale au avertizat că Rusia ar putea ataca un stat NATO în următorii 5-10 ani, fapt care  a dus la o creştere exponenţială a cheltuielilor militare europene.