09 aprilie 2021

Şeful român al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a vorbit cu omologul american despre situaţia de securitate din regiune

Florin Jipa

Generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a discutat prin telefon, joi, cu generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din armata Statelor Unite, a anunţat instituţia militară americană.

Sursă foto: Mediafax

Cei doi lideri militari au vorbit despre provocările actuale de securitate din Europa şi modalităţi de creştere a coordonării în domenii comune de interes, se arată în comunicatul oficial.

Conform site-lui oficial, generalul Milley a vorbit în ultima săptămână cu omologii din Marea Britanie, Ucraina şi Rusia, înainte să discute cu Daniel Petrescu.

Cea mai fierbinte situaţia de securitate din Europa este reprezentată de intensificarea confruntărilor militare în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk şi dislocarea de trupe ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

Oficial rus: Rusia ar putea interveni pentru apărarea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei

Statele Unite au în România un grup de luptă de aproximativ 1.000 de militari şi un detaşament de avioane fără pilot MQ-9 Reaper, folosite pentru colectarea informaţiilor din regiunea Mării Negre.

Un alt subiect de interes este Afganistanul, în condiţiile în care la finalul lunii aprilie expiră acordul de pace dintre SUA şi talibani, iar partea americană a anunţat că intenţionează să prelungească misiunea după 1 mai. Ţara noastră a fost prima care şi-a arătat, prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, pe 23 martie, după reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO, „angajamentul să continue eforturile de stabilizare a Afganistanului”.

Anul acesta România este gazda, împreună cu alte state din Europa de Est, al celui mai mare exerciţiu anual, Defender Europe, la care participă 28.000 de militari.

GRAFIC: A început cel mai mare exerciţiu al anului, Defender Europe 2021, care se va desfăşura şi în România