28 ianuarie 2019

Şeful Pentagonului se declară optimist în privinţa negocierilor cu insurgenţii talibanii afgani

Mihai Draghici

Avansarea negocierilor cu insurgenţii talibani afgani pe tema unui acord de pace este un semnal "încurajator", afirmă Patrick Shanahan, secretarul american interimar al Apărării, precizând însă că nu a fost stabilit un calendar al retragerii trupelor SUA.

"Într-adevăr, avansarea negocierilor este încurajatoare", a declarat Patrick Shanahan, potrivit agenţiei Reuters, înaintea întrevederii de la Pentagon cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Întrebat dacă Washingtonul pregăteşte retragerea totală a efectivelor militare din Afganistan, Patrick Shanahan a răspuns: "Nu".

Însă alt oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite nu intenţionează să menţină trupe în Afganistan după semnarea unui eventual acord de pace. "Sigur că nu vrem menţinerea unei prezenţe militare permanente în Afganistan. Obiectivul nostru este să aducem pace în Afganistan şi am vrea un parteneriat viitor, reconfigurat, cu guvernul afgan. Vrem să lăsăm o moştenire bună", a subliniat oficialul citat, explicând că trupele SUA vor putea fi retrase abia după un armistiţiu definitiv.

Negociatorii Statelor Unite au ajuns la un acord cu reprezentanţi ai insurgenţilor talibani pentru un proiect de tratat care ar putea pune capăt conflictului din Afganistan, care durează de 17 ani, a anunţat emisarul Washingtonului, Zalmay Khalilzad.