MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

10 iunie 2025 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Şeful NATO: pregătiţi-vă de război. Şeful SIE din Germania: Putin va testa NATO prin trimiterea de „omuleţi verzi” în Estonia

Florin Jipa

Secretarul general NATO, Mark Rutte, a atras atenţia luni că „Rusia ar putea fi pregătită să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de cinci ani”. Declaraţia a fost făcută de pe podiumul Institutului Regal pentru Afaceri Internaţionale Chatham House.

Sursă foto: NATO - Exercitiu Estonia

„Rusia a făcut echipă cu China, Coreea de Nord şi Iran. Ei îşi extind armatele şi capacităţile. Maşina de război a lui Putin accelerează, nu încetineşte.

Rusia îşi reconstituie forţele cu tehnologia chineză şi produce mai multe arme mai repede decât am crezut. La capitolul muniţie, Rusia produce în trei luni ceea ce întreaga Alianţă NATO produce într-un an. Iar baza sa industrială de apărare este de aşteptat să lanseze 1.500 de tancuri, 3.000 de vehicule blindate şi 200 de rachete Iskander numai în acest an.

Rusia ar putea fi pregătită să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de cinci ani. Cinci ani. Să nu ne păcălim”, a mai precizat Rutte.

„Suntem cu toţii pe flancul estic acum. Noua generaţie de rachete ruseşti călătoreşte cu de multe ori viteza sunetului. Distanţa dintre capitalele europene este doar o chestiune de câteva minute. Nu mai există Est sau Vest. Există doar NATO”, a încheiat oficialul NATO.

 

Acelaşi avertisment a venit luni de la BND (Serviciul Federal de Informaţii al Germaniei), unde şeful demisionar Bruno Kahl (62 de ani, care urmează să devină ambasador la Vatican) a declarat în podcastul „Table.Today”: „Suntem foarte siguri şi avem dovezi din partea serviciilor secrete că Ucraina este doar un pas pe calea Rusiei către Occident.”

Potrivit lui Kahl, există „oameni la Moscova care nu mai cred că Articolul 5 din NATO funcţionează. Şi ar dori să-l testeze.”

Articolul 5 din NATO înseamnă: Dacă o ţară NATO este atacată, celelalte state membre o vor sprijini, dacă este necesar. Această promisiune protejează fiecare membru. Şi exact asta vrea să testeze dictatorul rus Vladimir Putin (72), potrivit şefului BND, Kahl. Preşedintele SUA, Donald Trump (78), a ameninţat în repetate rânduri că va părăsi NATO şi i-a acuzat pe membrii europeni că nu fac suficient pentru apărare, transmite Bild.

Scopul conducătorilor ruşi este de a-şi extinde sfera de influenţă spre vest, potrivit lui Kahl. „Vor să catapulteze NATO înapoi la starea în care se afla la sfârşitul anilor 1990. Vor să dea America afară din Europa şi au toate mijloacele la dispoziţie pentru a face acest lucru.”

Înainte de 1999, NATO era format din 16 state (inclusiv Germania, SUA şi Turcia). În martie 1999, a avut loc expansiunea spre est: Polonia, Republica Cehă şi Ungaria s-au alăturat alianţei. Statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) sunt membre abia din 2004. Sunt identificate în mod repetat ca potenţiale ţinte pentru atacuri ruseşti.

Kahl este de acord: Rusia nu trebuie să „lanseze bombardamente la scară largă sau să mobilizeze armate de tancuri” pentru a testa capacitatea alianţei de a acţiona. Ar fi suficient să trimită „omuleţi verzi” în Estonia, chipurile pentru a proteja minorităţile ruseşti oprimate. „Acesta este testul alianţei care va fi realizat”, spune Kahl, care face referire la 2014, când Putin a desfăşurat trupe ruseşti fără însemne („omuleţi verzi”) în Crimeea pentru a ocupa peninsula ucraineană.

Având în vedere planurile Rusiei, Kahl avertizează: „Descurajarea este cea mai puţin sângeroasă modalitate de a preveni războiul”. Cu toate acestea, el nu consideră în prezent negocierile dintre Occident şi Rusia ca fiind o cale promiţătoare. „Nu există nici cel mai mic indiciu că Putin şi-a schimbat mentalitatea, abordarea sa agresivă de a duce această problemă la o soluţie”, a spus Kahl.

Cererile Rusiei, care au fost formulate la negocierile de la Istanbul în urmă cu aproximativ o săptămână, sunt dovada că capitularea Ucrainei este necesară „şi nimic altceva”.