13 mai 2022

Şeful Informaţiilor Militare Ucrainene, generalul-maior Kirill Budanov: vom lupta pentru Insula Şerpilor cât este nevoie

Florin Jipa

Generalul-maior Kirill Budanov a declarat că Ucraina nu va renunţa la Insula Şerpilor şi va lupta cât este nevoie pentru recucerirea acesteia, conform unui mesaj postat pe site-ul instituţiei militare.

Sursă foto: Wikimedia

Budanov consideră că Insula Şerpilor are valoare strategică pentru Ucraina şi Rusia, deoarece de pe ea se pot controla şi supraveghea situaţia terestră, aeriană şi maritimă a sudului Ucrainei.

Conform generalului-maior Kirill Budanov, de pe Insula Şerpilor se poate lansa şi o operaţie militară de desant către regiunea separatistă Transnistria, care, legal, face parte din Republica Moldova, dar este necontrolată de guvernul de la Chişinău.

„Oricine controlează insula poate bloca circulaţia navelor civile în toate direcţiile spre sudul Ucrainei, în orice moment... Insula Şerpilor este teritoriul Ucrainei şi o vom elibera şi vom lupta pentru ea atât cât este nevoie. Este un punct important strategic pentru deschiderea rutelor comerciale, importul de arme şi excluderea oricărei posibile acţiuni militare ruse pe teritoriul regiunii Transnistrene, din care pot ataca partea de vest a Ucrainei," a declarat Budanov.

Insula Şerpilor a fost atacată încă din primele zile ale invaziei chiar de nava amiral a Flotei Ruse la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, pe care ucrainenii l-au atacat şi scufundat. Instalaţiile militare, inclusiv sisteme anti-aeriene Pantsir au fost distruse pe insulă de avioane ucrainene Su-27, în timp ce o dronă Bayraktar TB2 a scufundat o navă de desant de mici dimensiuni.

Rapoarte de informaţii susţin că ieri armata rusă a dislocat pe insulă două sisteme anti-aeriene blindate TOR, cu bătaie mică, ceea ce arată cu nu este dispusă să renunţe la insulă. Tot ieri, o navă logistică rusească, Vsevolod Bobrov, a luat foc în timp ce se îndrepta spre Insula Şerpilor, Ucraina susţinând că a lovit-o cu rachete.

Insula Şerpilor este de importanţă strategică şi pentru România, aflată la marginea zonei economice exclusive, în dreptul gurilor Dunării, la doar 40 km de Sulina şi mai puţin de 200 km faţă de portul militar Constanţa şi Baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Instalarea pe insulă de către Rusia a unor sisteme anti-navă şi anti-aeriene performante, precum S-300 sau K-300P Bastion, ar pune în pericol orice activitate militară în Dobrogea.

Tratatul de Pace de la Paris dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate din 1947 a lăsat României Insula Şerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi anexată în cursul anului 1948, intrând în compunerea raionului Ismail al regiunii Odesa, din Ucraina, după destrămarea URSS.

Cu o suprafaţă de doar 17 hectare, insula Şerpilor nu prezintă o mare importanţă din punct de vedere teritorial, în schimb are importanţă din punct de vedere strategico-militar şi economic.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine 9.700 km pătraţi din platoul continental de lângă insulă, fiind prima şi unica extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României de după Marea Unire din 1918, conform Wikipedia.