23 iunie 2022

Şeful Direcţiei Militare de Informaţii, trecut în rezervă. Generalul-locotenent cu trei stele Marian Sima, decorat în timpul carierei de către Franţa, SUA şi Republica Moldova

Andreea Soare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, un decret privind trecerea în rezervă a generalului-locotenent cu trei stele Marian Sima, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Marian Sima este şeful Direcţiei Militare de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Sursă foto: MApN

Generalul-locotenent cu trei stele Marian Sima este şef al Direcţiei de Informaţii Militare din toamna anului 2016. 

În 2018, Marian Sima – general-maior la acea vreme – a primit, alături de Nicolae Ciucă, medalia de onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale SUA.

 În 2019, acesta a primit însemnele de cavaler al Legiunii de onoare de la Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis. Între 1998 şi 2002, Marian Sima a fost adjunctul ataşatului apărării de la Paris.

De asemenea, pe 8 iunie 2022, acestuia i-a fost oferit de către Republica Moldova medalia „Consolidarea frăţiei de arme”.  Motivul decorării de către Moldova nu a fost făcut public, însă un indiciu ar fi faptul că generalul-locotenent Marian Sima este specializat în conflictele îngheţate existente în spaţiul Mării Negre, precum cel din Transnistria, şi în riscuri militare asimetrice, scria România Liberă la acea vreme.

În cadrul unui interviu acordat Trustului de Presă al MApN, acesta declara, în urmă cu trei ani, despre activitatea DIM, că: „Aparent învăluită în mister, activitatea Direcţiei informaţii militare este concentrată pe furnizarea informaţiilor militare şi politico-militare relevante şi oportune în scopul prevenirii surprinderii strategice. În general, succesele serviciilor de informaţii rămân necunoscute publicului, motivat de faptul că, adesea, expunerea mediatică poate determina deconspirarea surselor sau dezvăluirea unor informaţii sensibile. Natura activităţilor desfăşurate pentru asigurarea securităţii naţionale, respectiv culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi lupta împotriva terorismului impun ca nici măcar succesele anumitor misiuni să nu ajungă la cunoştinţa publicului. Desigur, nu opţiunea pentru secretizare exacerbată este soluţia, însă pentru eforturile depuse de serviciile de informaţii nu este recomandată mediatizarea unor operaţii, fie ele şi reuşite. Direcţia informaţii militare trebuie să îşi păstreze profilul discret, în paralel cu promovarea unei comunicări interinstituţionale coerente şi consecvente, fiind necesară găsirea unui echilibru între nevoia de informare şi imperativul protecţiei activităţii de informaţii”.