18 septembrie 2023

Şeful diplomaţiei chineze începe luni o vizită în Rusia pentru a pregăti o întâlnire între Putin şi Xi Jinping

Cosmin Pirv

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, începe luni o vizită de patru zile în Rusia, în timpul căreia se aşteaptă să fie pregătită o posibilă vizită a preşedintelui Vladimir Putin la Beijing în octombrie, transmite Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Wang, care conduce ministerul de externe, precum şi biroul de afaceri externe al Partidului Comunist, se va întâlni cu secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev pentru discuţii privind securitatea, a anunţat ministerul chinez de externe într-o declaraţie.

De asemenea, se aşteaptă ca el să pună bazele vizitei lui Putin în capitala chineză pentru cel de-al treilea Forum Belt and Road. Putin a participat la primele două forumuri Belt and Road din 2017 şi 2019.

La 1 septembrie, Putin a declarat că se aşteaptă să se întâlnească în curând cu Xi, dar nu a confirmat în mod explicit că va călători în China.

Ultima vizită a lui Wang în Rusia a avut loc în februarie, în ajunul aniversării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a alarmat Statele Unite, care au acuzat atunci cele două naţiuni că împărtăşesc o viziune în care „frontierele pot fi redesenate prin forţă”.

Înaintea vizitei din această săptămână, Wang s-a deplasat în Malta pentru ore de discuţii „constructive” cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Discuţiile din weekend au fost cele mai recente dintr-o serie de întâlniri la nivel înalt între oficiali americani şi chinezi care ar putea pune bazele unei întâlniri în acest an între Xi şi preşedintele american Joe Biden.