23 iunie 2022

Şeful britanic al Statului Major al Apărării, amiralul Sir Tony Radakin, crede că va dura „câţiva ani” până când Marea Britanie va reface stocul de arme pe care le-a donat Ucrainei

Andreea Soare

Refacerea stocului de armament pe care Marea Britanie l-a donat Ucrainei va dura „câţiva ani”, a avertizat şeful Statului Major al Apărării, amiralul Sir Tony Radakin, scrie DailyMail.

Sursă foto: Mediafax

Acesta a precizat că lipsa capacităţii industriale a Marii Britanii înseamnă că refacerea stocului de rachete Brimstone sau NLAW, de exemplu, nu va fi rapidă. De asemenea, acesta a avertizat că vor trece între „5 şi 10 ani înainte ca Marea Britanie să poată să disloce o divizie care să aibă capabilităţile necesare pentru a lupta alături de forţele SUA”.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Marea Britanie a oferit Ucrainei o multitudine de arme, inclusiv lansatoare de rachete, blindate şi sisteme antiaeriene. De altfel, Volodimir Zelenski l-a numit pe Boris Johnson drept cel mai mare „susţinător” al Kievului. Cu toate acestea, refacerea stocului britanic de armament devine o problemă îngrijorătoare pentru Parlamentul Marii Britanii.

Potrivit lui Radakin, cererea tot mai mare pentru arme, atât în UK, cât şi în restul Europei, declinul Marii Britanii în materie de capacitate industrială din ultimele decenii şi problemele recente cu lanţurile de aprozivionare sunt alte probleme care necesită atenţie din partea liderilor britanici. Guvernul Britanic trebuie să  coopereze cu furnizorii de armament, mai susţine acesta.  În acest sens, 12 companii de armament din UK au fost deja invitate pe Downing Street pentru a discuta despre mai multe posibilităţi de cooperare între stat şi industria privată.