10 iunie 2024

Şeful aviaţiei ucrainene: Din motive de securitate, avioanele F-16 pe care le va primi Ucraina vor fi ţinute şi în baze aeriene externe

Andreea Soare

Ucraina va staţiona unele dintre avioanele F-16 pe care le va primi de la statele aliate şi partenere în bazele acestor state, a anunţat şeful aviaţiei ucrainene, Serhii Holubţov, într-un interviu acordat Radio Free Europe/ Radio Liberty.

Sursă foto: Mediafax

Până acum, patru ţări au anunţat deja că vor trimite Ucrainei avioane F-16, însă Holubţov crede că numărul statelor va creşte, pentru că „aproape toate ţările care au F-16 în serviciu le înlocuiesc, treptat, cu F-35”.

„Vorbim despre 30, poate 40 de avioane. Trebuie, însă, să se înţeleagă că nu toate avioanele despre care s-a spus că vor fi transferate Ucrainei vor ajunge acum în Ucraina”, a mai spus acesta.

„Unele vor rămâne în acele centre în care piloţii noştri şi personalul aviaţiei au fost instruiţi. Acestea vor fi avioanele ucrainene folosite pentru a antrena piloţii noştri”, a continuat şeful aviaţiei ucrainene.

„Un număr din aceste avioane va merge în Ucraina. Unele vor fi ţinute la baze aeriene sigure, nu în Ucraina, pentru a nu fi vizate aici (n.r. de atacurile ruşilor)”, a spus Holubţov. Comandantul ucrainean a mai spus şi că avioanele acestea vor funcţiona precum o rezervă şi vor fi folosite dacă va fi necesar „pentru a înlocui avioanele cu defecţiuni în timpul mentenanţei obişnuite”. Cel mai probabil, odată ce o escadrilă de avioane F-16 va fi gata pentru a fi transferată va ajunge în Ucraina, fără a se specifica, bineînţeles, data sau locul în care va fi ţinută.

„Facem acest lucru pentru a avea mereu un anumit număr de avioane în inventarul operaţional, care să corespundă numărului de piloţi pe care îi avem”, a declarat şeful aviaţiei ucrainene.

În prezent, ţările aliate au în inventar peste 3.000 de avioane F-16, statul cu cel mai mare număr fiind, bineînţeles, SUA, care au 1.017 astfel de avioane. Nu se ştie sigur câte avioane au fost promise Ucrainei, însă ţările care şi-au arătat intenţia de a ajuta Kievul în acest sens sunt Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Belgia. Primele avioane F-16 ar trebui să ajungă în Ucraina în luna iunie a acestui an.