01 februarie 2024

Şeful Apărării României, generalul Gheorghiţă Vlad, cheamă civilii la pregătire. Pe de altă parte, se plânge de achiziţii şi de faptul că România nu are încă o linie de fabricaţie pentru lovituri de artilerie de 155 mm

Florin Jipa

Europa Liberă publică un interviu cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, care atrage atenţia că legea care permite reacţia contra agresorului rus trebuie adusă la zi şi că trebuie pregătită apărarea civilă. De asemenea, ar dori să nu mai existe întârzieri în înzestrarea Armatei.

Sursă foto: Europa Liberă

Noul şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populaţia să facă faţă în cazul extinderii războiului din Ucraina şi nici pentru a acţiona proporţional cu pericolele militare existente, arată Europa Liberă.

Generalul român este, de asemenea, convins că Putin va ataca şi alte state, inclusiv Republica Moldova. „Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federaţia Rusă nu se va opri aici. Dacă va câştiga în Ucraina, principala ţintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica preşedintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat generalul Gheorghiţă.

Este nevoie de o lege care să permită învăţarea voluntară a bărbaţilor şi femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-şi facă o decontaminare, mai precizează Gheorghiţă.

Totodată, Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient şi complet România.

„Rezerviştii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front. Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajaţi au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023,” mai arată şeful SMAp.

Deşi în primăvara anului 2023 România s-a angajat în faţa NATO şi a Uniunii Europene că va produce muniţie de calibru 155 mm, de tip NATO, linia de producţie nu a fost încă construită. Gen. Vlad: am discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Gheorghiţă dă vina pe Parlament pentru dronele căzute în Deltă: „Până nu se modifică legi precum cea a Apărării, de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, cea privind regimul armelor şi muniţiilor, Armata nu are libertatea deplină de a folosi armamentul pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie.”