17 aprilie 2024

Şeful Apărării din Israel, generalul Halevi, a spus militarilor că atacul asupra Iranului va fi după Paştele evreiesc

Florin Jipa

În timpul unei vizite la o baterie de rachete „Arrow", a Batalionului 136 de Apărare Aeriană al Forţelor Aeriene Israeliene, şeful Statului Major al Apărării, generalul Herzi Halevi, a sugerat, marţi, că un răspuns împotriva Iranului nu este iminent şi probabil nu va avea loc până după sfârşitul Paştelui, pe 30 aprilie.

Sursă foto: SMG Israel

„Permitem o politică internă pentru a oferi cel puţin cetăţenilor în această săptămână de Paşte să trăiască aproape ca în mod normal, deoarece avem încredere deplină în popor şi în disponibilitatea lui", a declarat generalul Halevi.

Paştele evreiesc este o sărbătoare foarte importantă, relatată de Biblie, care comemorează eliberarea evreilor de către Dumnezeu din sclavia Egiptului Antic şi libertatea lor ca naţiune sub conducerea lui Moise. începe în a 15-a zi de Nisan, pe 23 aprilie şi ţine până pe 29 aprilie.

Şi Iranul a decis să răspundă la atacul din 1 aprilie, de la consulatul din Siria, după terminarea Ramadanului. Atacul de duminică dimineaţa al Iranului, cu peste 170 de drone Shahed, 40 de rachete de croazieră Paveh şi 120 de rachete balistice Emad şi Kheibar Shekan s-a soldat fără victime şi pagube materiale. Conform Israelului, doar 4 rachete balistice Emad, care la impact ating o viteză hipersonică, puţin peste 5 Mach, au căzut într-o bază aeriană israeliană.

Miercuri are loc a patra reuniune a Cabinetului de Război. Până acum, Israelul a decis să lovească ţinte în interiorul Iranului, Armata a făcut planurile, se ştiu obiectivele, dar nu a fost anunţată public data atacului.

Israelul nu poate ataca Iranul cu acelaşi număr de rachete şi drone, peste 350, deoarece armata iraniană nu dispune de aeronave moderne, se bazează cel mai mult pe Su-22 şi MiG-29 din perioada sovietică, are puţine sisteme antiaeriene, iar un atac în oglindă ar provoca multe victime şi distrugeri bazelor militare iraniene, care ar duce la escaladarea situaţiei de securitate.