26 mai 2021

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: „Numai ţările care produc bombe îmbogăţesc uraniul la nivelul Iranului”

Beatrice Dumitru

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la programul nuclear al Iranului, într-un interviu publicat miercuri deFinancial Times şi preluat de CNBC.

Sursă foto: Mediafax
Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a declarat că situaţia este „foarte îngrijorătoare”.
 
La începutul acestei săptămâni, Iranul şi AIEA au convenit să prelungească cu o lună un acord de monitorizare expirat. Avertismentul lui Grossi vine pe fondul unor tensiuni între Iran şi puterile mondiale care au semnat acordul nuclear din 2015 cu Teheranul, denunţat între timp de SUA şi Iran.
 
"O ţară care îmbogăţeşte uraniul la 60% este un lucru foarte grav - doar ţările care produc bombe ating acest nivel," a declarat Grossi.
 
„Procentul de 60R% este aproape de dezvoltarea armelor nucleare, îmbogăţirea în scopuri comerciale este de 2-3%,” a adăugat acesta.
 
Deşi a spus că este „dreptul suveran” al Iranului de a-şi dezvolta programul, despre care Teheranul insistă că este doar în scopuri civile, el a adăugat: „Acesta este un grad care necesită un ochi vigilent”.
 
Iranul şi-a sporit stocarea şi îmbogăţirea uraniului, încălcând acordului din 2015.Creşterea activităţii a început în mai 2019, la un an după ce preşeditele de atunci al SUA, Donald Trump, a retras ţara din acordul multilateral şi a impus sancţiuni dure care au paralizat economia iraniană.
 
Iranul îmbogăţeşte acum uraniul la o puritate de 60%, mult mai mare decât nivelul de 3,67% permis în cadrul acordului. Nivelul de îmbogăţire necesar pentru a face o bombă este de 90%.