MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

15 februarie 2025 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Securitatea Europei se discută la Munchen

Florin Jipa

Conferinţa de securitate de la Munchen schimbă configuraţia actuală a lumii, pune la încercare vechile tratate, inclusiv unitatea Alianţei Nord-Atlantice, şi reconfigurează polii de putere. Vedeta evenimentului este preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care a discutat cu vicepreşedintele Statelor Unite JD Vance, preşedintele Franţei Emanuel Macron şi secretarul general NATO, Mark Rutte, despre încheierea războiului şi garanţiile de securitate necesare Ucrainei. Putin a pregătit o delegaţie formată din spioni, oligarhi şi diplomaţi pentru a negocia cu Statele Unite.

Sursă foto: X/Zelenski

„Echipele noastre vor continua să lucreze la document. Am abordat multe probleme cheie şi aşteptăm cu nerăbdare să-l întâmpinăm pe generalul Kellogg în Ucraina pentru întâlniri suplimentare şi o evaluare mai profundă a situaţiei de pe teren. Suntem gata să avansăm cât mai repede posibil spre o pace reală şi garantată. Preţuim profund determinarea preşedintelui Trump, care poate ajuta la oprirea războiului şi la asigurarea garanţiilor de justiţie şi securitate pentru Ucraina”, a declarat Zelenski după întâlnirea cu JD Vance.

La Conferinţa de securitate de la Munchen, Zelenski  a spus că încă nu a văzut un plan concret de pace al SUA. Ucraina a cerut garanţii de securitate 110.000 militari de menţinere a păcii din occident. În caz contrar, Ucraina are nevoie de o armată de 1,5 milioane militari, cu 150 aeronave F-16, 25 de sistemeantiaeriene  PATRIOT.

Vicepreşedintele american JD Vance a criticat Europa şi a precizat că europenii ar trebui să se teamă mai mult de pericolele din interior.

De asemenea, Zelenski a avertizat că Putin pregăteşte o forţă de invazie de 15 divizii pe direcţia Belarus-Polonia, de aproximativ 150.000 de militari, care ar putea ataca Ucraina de la nord, sau ar putea invada o ţară membră NATO, precum Polonia sau un stat baltic.

România a ieşit şifonată în urma conferinţei de securitate de la Munchen, fiind considerată de vicepreşedintele SUA veriga slabă a democraţiei europene, după anularea alegerilor prezidenţiale. „Dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari, nu este puternică”, a spus Vance.

România este reprezentată la conferinţa de securitate de la Munchen de eşalonul doi, prin ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a avut o discuţie cu omologul din Luxemburg. La o primă vedere, pare că ţara noastră nu are o agendă clară privind securitatea, iar preşedintele interimar şi premierul nu au explicat absenţa de la conferinţă.

A apărut în presă, pe surse, şi echipa de negociatori pregătită de Putin. Aceasta ar fi formată, printre alţii, de Iuri Uşakov, principalul său consilier pe probleme de politică externă la Kremlin, dar şi fost ambasador al Rusiei în SUA, de Serghei Narâşkin, directorul Serviciului de Informaţii Externe (SVR), şi Kirill Dmitriev, originar din Kiev, preşedintele Fondului de Investiţii Directe al Rusiei.