Secretarul pentru Energie al SUA, întâlnire cu Iohannis şi Dragnea, posibil despre Legea offshore
Petriana CondrutSecretarul pentru Energie al SUA Rick Perry se va întâlni marţi, de la ora 15.00, cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui anunţ oficial. Surse politice spun că în aceeaşi zi va avea loc o întâlnire şi cu Liviu Dragnea, liderul PSD,unul dintre subiecte fiind, cel mai probabil, legea offshore.
Potrivit programului oficial, Klaus Iohannis îl va primi pe Secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry, marţi la ora 15.15, în contextul în care acesta a venit în România pentru a fi prezent la Summit-ul Iniţiativa Celor 3 Mări.
Surse politice spun că în aceeaşi zi va avea loc o întâlnire între oficialul american şi Liviu Dragnea, în contextul în care liderul PSD s-a întâlnit, la începutul lunii septembrie, cu reprezentanţii OMV şi Exxon Mobile pentru a discuta despre legea offshore. La vremea respectivă, Dragnea spunea că reprezentanţii companiilor străine i-au spus că vor vedea forma finală a legii offshore şi apoi vor lua o decizie dacă vor continua investiţiile.
La rândul său, Rick Perry a discutat despre legea offshore, în luna august, cu ambasadorul Românie în SUA, George Maior.
Recent preşedintele PSD a revenit şi a declaarat că nu va fi schimbat fondul legii offshore, respectiv taxele care trebuie plătite statului român şi cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, "chiar dacă Iohannis îşi doreşte altceva".
"Legea offshore. Dacă o modificăm, nu avem ce să modificăm prin ordonanţă pentru că ea nu a fost promulgată. Nefiind promulgată nu avem ce să modificăm. Da, eu am spus, reglăm anexele printr-o ordonanţă de urgenţă. Dar ce vreau să spun, chiar dacă Iohannis îşi doreşte altceva, fondul legii nu se va schimba. Adică taxele pe care trebuie să le plătească statului român şi cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, astea nu se vor schimba. Ca să nu existe niciun fel de dubiu şi niciun fel de speranţă", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.
La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Şeful statului a susţinut că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis a criticat lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimisă spre promulgare.
În forma trimisă spre promulgare, articolul 19 (7) arată astfel: „Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevenţe şi impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit la Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat”.