08 august 2019

Secretarul general NATO: Alianţa Nord-Atlantică trebuie să înţeleagă implicaţiile ascensiunii Chinei

Mircea Olteanu

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să înţeleagă implicaţiile ascensiunii Chinei, în contextul în care Beijingul îşi extinde influenţa pe tot globul, inclusiv în zone în care ar putea deveni o provocare pentru membrii organizaţiei de securitate, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sursă foto: Mediafax

Acţiunile tot mai îndrăzneţe ale Chinei, inclusiv în Marea Chinei de Sud, au stârnit preocupări cu privire la intenţiile sale, iar Statele Unite au îndemnat NATO să recunoască şi să se adapteze la noile ameninţări emergente, inclusiv China.

"Nu este vorba despre mutarea NATO în Pacific, dar este vorba despre răspunsul la faptul că China vine mai aproape de noi", a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, în cursul unei vizite la Sydney.

"Investind puternic în infrastructura critică în Europa, prezenţa crescută în zona arctică şi, de asemenea, prezenţa crescută în Africa şi în spaţiul cibernetic", a adăugat oficialul.

"Aşadar, toate acestea fac important ca NATO să abordeze ascensiunea Chinei şi facem acest lucru, nu în ultimul rând, colaborând strâns cu partenerii noştri din această regiune - Australia, Noua Zeelandă, dar şi Japonia şi Coreea de Sud", a subliniat Stoltenberg.

Beijingul susţine că extinderea economică şi militară a ţării nu reprezintă o ameninţare pentru alte naţiuni.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut pe măsură escaladării războiului comercial între Washington şi Beijing, iar secretarul apărării al SUA, Mark Esper, a declarat recent că Statele Unite ar dori să plaseze rachete cu rază de acţiune intermediară în regiunea Asia-Pacific.

Esper a mai afirmat că regimul de la Beijing destabilizează regiunea Indo-Pacifică, acuzând China că utilizează practici prădalnice în plan economic şi furturi de proprietatea intelectuală.