13 septembrie 2023

Secretarul Forţelor Aeriene ale SUA: China se pregăteşte de război cu Statele Unite. Oficialul avertizează că Beijingul îşi dezvoltă forţele rapid şi că a creat două ramuri militare noi | Chinezii de pregătesc de testarea pe apă a portavionului avansat „Fujian”

Andreea Soare

Secretarul Forţelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, a avertizat, luni, în cadrul unui simpozion ţinut la Naţional Harbour, că Beijingul se pregăteşte de un posibil război cu SUA, avertizând asupra faptului că americanii trebuie să îşi întărească forţele pentru a contracara ameninţările chinezilor, scrie The Hill.

Sursă foto: Weibo

Kendall a declarat că SUA trebuie să fie pregătite pentru „un tip de război cu care nu avem experienţă în vremurile moderne”.

„Misiunea noastră este să descurajăm acest război şi să fim pregătiţi să câştigăm dacă va avea loc. Vorbesc despre faptul că Forţele Aeriene şi Spaţiale trebuie să se schimbe sau ar putea să nu poată să prevină sau chiar să piardă războiul”, a declarat Kendall.

Potrivit oficialului american, este esenţial ca SUA să se pregătească de război pentru că Beijingul îşi dezvoltă forţele într-un ritm accelerat şi a creat chiar şi două noi ramuri militare: o forţă care va contracara atacurile îndreptate spre portavioane, aerodromuri şi alte obiective strategice şi un serviciu de sprijin strategic care va strânge informaţii pentru domeniul cibernetic şi spaţial.

„Timp de 20 de ani, China şi-a reconsolidat forţele pentru competiţia marilor puteri şi pentru a se impune în faţa SUA în Pacificul de Vest. Şi-a construit o capabilitate militară cu obiectivul de a-şi îndeplini obiectivele naţionale, chiar şi când SUA se împotrivesc”, a mai adăugat Kendall.

„Războiul pentru care trebuie să ne pregătim, dacă vrem să ne îmbunătăţim pregătirea pentru descurajarea sau răspunsul la provocări, nu este tipul de conflict pe care ne-am concentrat mulţi ani de zile. În cazul în care capabilitatea sau capacitatea noastră de proiecţie a puterii nu sunt potrivite pentru descurajarea agresiunii chineze împotriva Taiwanului sau a altcuiva, atunci ar putea începe un război”, a mai spus Kendall.

Fujian, noul portavion al Chinei

În ultimele luni, China s-a pregătit pentru lansarea la apă a unui nou portavion, primul produs în ţară. Testele şi intrarea în serviciul Forţelor Navale a portavionului Fujian, aşa cum a fost numit, oferă indicii clare despre cât de repede poate China să prindă din urmă SUA în contextul competiţiei dintre cele două mari puteri.

Fujian  utilizează tehnologii noi, pe care China nu le-a mai avut până în prezent, astfel că analiştii cred că testele portavionului ar putea să dureze mai mult decât cele ale navelor anterioare. Cu toate acestea, unii experţi cred că testele pe mare vor începe până la finalul acestui an.

Comparativ cu portavioanele avansate ale SUA, care folosesc sisteme de propulsie nucleară, Fujian, care utilizează sisteme convenţionale, va fi mai încet şi va avea o rază de acţiune mică, însă reprezintă o evoluţie în ceea ce priveşte navele chinezeşti.

Portavionul Fujian va ridica de la sol aeronavele de vânătoare folosind un sistem de lansare (catapultare electromagnetică) asemănător celui folosit de USS Gerald Fort, nava avansată a americanilor. Va fi, de asemenea, primul portavionul al Chinei care poate transporta o flotă completă de aeronave, inclusiv aeronave de patrulare şi de avertizare timpurie.

Despre acest portavion, ministrul taiwanez al apărării a declarat că reprezintă o adevărată ameninţare la adresa Taiwanului.